Irlanda pacta amb la Unió Europea el rescat financer

  • Rebrà més de de 80.000 milions d'euros i haurà de posar en marxa un dur pla d'austeritat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.11.2010 - 08:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre irlandès, Brian Cowen, ha anunciat anit que finalment demanarà els fons de rescat de la Unió Europea, del Fons Monetari Internacional i del Banc Central Europeu per a garantir la solvència del sector bancari irlandès. Els ministres d’Economia de la UE negocien un rescat a tres anys d’entre 80.000 i 100.000 milions d’euros, mentre el govern irlandès enllesteix un pla d’austeritat per a reduir el dèficit en 15.000 milions fins al 2014.

Després d’una setmana d’especulacions sobre si Irlanda accediria a demanar ajut extern, el ministre de finances de l’illa va confirmar que sol·licitaran fons a l’FMI, la UE i el BCE per reduir l’alt dèficit, evitar el contagi i calmar els mercats financers.

El govern irlandès intenta presentar-se com a autor d’aquesta iniciativa, però el pla ha estat redactat amb la supervisió del Fons Monetari Internacional (FMI) i del Banc Central Europeu (BCE), que temen que la crisi irlandesa arrossegui estats com Espanya i Portugal.

Aquest cap de setmana l’executiu irlandès va ratificar el programa per a la reducció del dèficit i la modificació d’impostos en un moment en el qual la desconfiança ciutadana de la seva gestió ha arribat a uns nivells gairebé històrics.

El pla aprovat ahir preveu la reducció del dèficit públic en quinze mil milions d’euros fins el 2014 i serà publicat demà. Amb tot, els estats membres de l’eurozona demanen també un augment de l’impost sobre les empreses, una mesura que és rebutjada per Dublín, que considera que aquest increment afecta negativament la inversió estrangera.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any