Benimaclet, barri viu

  • L'extrema dreta intenta provocar els veïns del barri amb una manifestació, com ja va fer al Cabanyal · Les entitats es mobilitzen contra la xenofòbia amb el lema 'Tots els colors, totes les cultures'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Martí Crespo
18.11.2010 - 14:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa un segle i mig Benimaclet era un tranquil poble de llauradors de l’Horta. Aquest passat encara es respira, segons Mertxe Jiménez, la directora de l’escola pública Pare Català d’aquest nucli ja engolit per la ciutat de València: ‘Hi vaig arribar fa trenta anys del País Basc i ràpidament hi vaig clavar arrels perquè és com viure en un poble, amb un important teixit comercial’. A més del vincle d’unió amb el passat, Benimaclet és especial perquè té molta població estudiantil. Antonio Pérez, president de l’Associació de Veïns, comenta que cinc mil dels quaranta-cinc mil habitants són universitaris, per la proximitat del campus. ‘El xoc intergeneracional i cultural d’una població arrelada a la tradició i molts joves estudiants provinents de comarques ha potenciat una idiosincràcia pròpia al barri, molt viu, molt diversificat i en moviment’, rebla Natxo Calatayud, del Centre Social Terra, que al desembre celebra deu anys. La màxima expressió d’aquesta singularitat dins el conjunt de la ciutat de València és la plataforma Benimaclet Viu.

A Benimaclet Viu (Twitter), s’hi apleguen estudiants, l’Associació de Veïns, l’Assemblea de Veïns, col·lectius i entitats del barri, com ara Maulets, i tots els centres educatius públics: les dues escoles i els dos instituts, amb les AMPA incloses. De fet, la iniciativa té l’origen en la Trobada d’Escoles en Valencià de Benimaclet, que es va convocar el 16 de maig passat. La Federació Escola Valenciana volia fer una de les trobades anuals a Benimaclet i des del col·legi Pare Català, amb tres línies d’immersió, es va assumir. ‘En la preparació i organització, hi va participar un ampli grup de gent provinent d’entitats, d’AMPA i d’associacions de veïns. Arran de l’èxit participatiu durant el procés i amb la trobada en si, al setembre es va decidir continuar aquesta tasca comuna i treballar pel barri’, diu Jiménez. ‘Va ser un moment important d’encontre i d’unió de molts col·lectius i persones, es va veure clar que calia ajuntar-se per fer un barri més viu’, afegeix Pérez. ‘La gent i les entitats implicades en Benimaclet Viu treballen pel seu comple, però a la plataforma es lleven les diferències i busquen sumar en projectes conjunts i concrets’.

El funcionament, l’explica Jiménez: ‘Quan hi ha un grup de persones amb una proposta per millorar la qualitat de vida del barri i els seus habitants, es debat en assemblea i, si convenç, es crea una comissió de treball’. Per l’heterogeneïtat de col·lectius i parers dins de Benimaclet Viu, els projectes assumits no persegueixen tant iniciatives amb molta càrrega ideològica. Pérez ho matisa: ‘Hi ha entitats convergents i divergents, a Benimaclet Viu, però totes aparquen les diferències i busquen allò en què estan d’acord’. Ara mateix, la plataforma impulsa des d’una comissió de pilota valenciana, que busca recuperar les tradicions i el carrer per als xiquets, fins a una Universitat Lliure, que organitza cursos monogràfics sobre el barri o l’alimentació, desenvolupa una xarxa wi-fi o dinamitza la música en català. Tota la feina feta, es resumirà en el festival Benimaclet T’estime, la primavera vinent.

Benimaclet és diferent. El barri i la seva xarxa social contrasta, i molt, amb bona part de la ciutat de València. Això explica, coincideixen els seus habitants, que el partit ultradretà España 2000 hagi elegit Benimaclet per commemorar el 20-N. La manifestació no serà dissabte, amb tot, perquè l’Associació de Veïns havia convocat des de fa mesos una jornada cultural i lúdica en col·laboració amb els col·lectius d’immigrants (romanesos, ucraïnesos, argentins, equatorians, magribins…) i els comerciants, sinó demà divendres. El president de l’associació, Antonio Pérez, creu que a alguns els molesta que a Benimaclet estiguin molt unides totes les persones progressistes i que s’hagin ajuntat per fer coses per al barri: ‘Nosaltres continuarem treballant. És un barri prou tranquil, tolerant, agradable i segur, gràcies als comerços de dia i als universitaris de nit. Nosaltres volem fer vida de barri i continuar convivint com fins ara. Ningú no pot venir de fora i llevar-nos-ho’. Des del Centre Social Terra, que ha rebut amenaces dels convocants de la manifestació aquests últims dies, Natxo Calatayud hi afegeix: ‘Aquesta gent busca clavar por i intimidar, per aturar per la força tot el moviment de progrés i alternatiu de Benimaclet. Des de fa dos anys, Benimaclet és el centre del moviment contestatari de tot València i Benimaclet Viu s’ha convertit en objectiu d’aquests grups feixistes. Volen criminalitzar partint de la provocació, però la resposta del barri ha estat molt madura: no fan res pel barri ni en són, i no farem cas de les seves provocacions. Divendres, màxima indiferència i vida nornal’. Hi coincideix Mertxe Jiménez: ‘La manifestació s’ha convocat a Benimaclet perquè enguany els mitjans ens han destacat molt en positiu. Aquests grups d’ultradreta fa tres anys es van fixar en el barri de Russafa, l’any passat en el Cabanyal i, enguany, ens ha tocat a nosaltres, pel simple fet de treballar pel barri i tenir les coses clares’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any