Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  17.11.2010  06:00

Els castells i el 'Cant de la Sibil·la' ja són Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat

Així va decidir-ho ahir la UNESCO a Nairobi

Men?ame
 

Els castells (vídeo) i el 'Cant de la Sibil·la' foren declarats ahir patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat pel Comitè Intergovernamental per la Salvaguarda de la UNESCO, reunit aquests dies a Nairobi (Kenya). La candidatura castellera havia rebut el suport unànime del Parlament de Catalunya, amb una resolució aprovada l'11 de juny de 2008, i, al cap d'un any, una delegació de representants de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, de la revista Castells i del Centre UNESCO de Catalunya va presentar la documentació a la seu de la UNESCO de París.

A la reunió de Nairobi els experts del comitè intergovernamental havien de decidir quines candidatures, de les quaranta-set presentades enguany, havien de sumar-se a la llista.

'Cant de la Sibil·la'

A més de la candidatura dels castells, també s'havia presentat la del 'Cant de la Sibil·la' de Mallorca. Cada 24 de desembre a la majoria d'esglésies mallorquines es canten les matines de la nit de Nadal per commemorar el naixement de Jesús. Un dels moments més esperats és el del 'Cant de la Sibil·la', d'origen medieval, que amb versos profètics anuncia la fi del món. La tradició sibil·lina es remunta als temps de la conquesta de Mallorca, esdevinguda el 1229. A Ciutat de Mallorca es va suprimir dues vegades, però es va reinstaurar definitivament el 1692. D'aleshores ençà la Sibil·la s'ha mantingut viva la Nit de Nadal a la Seu de Ciutat i a les esglésies dels pobles mallorquins.

Fins ara la llista patrimonial de la UNESCO contenia tres valors dels Països Catalans: la Patum de Berga (2008), la Festa d'Elx (2008) i el Tribunal de les Aigües de l'Horta de València (2009).

Les candidatures al Patrimoni Cultural han de satisfer uns certs criteris: han de contribuir a fer conèixer el patrimoni cultural immaterial i afavorir la presa de consciència de la importància d'aquest patrimoni. Adoptada el 2003 i ratificada per cent trenta-dos estats, la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial fomenta la protecció d'elements com ara tradicions i expressions orals, arts de l'espectacle, pràctiques socials, rituals i celebracions festives, coneixements i pràctiques relacionats amb la natura i l'univers i tècniques artesanals tradicionals.

Men?ame