Els castells i el cant de la Sibil·la ja són Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat

  • La UNESCO ho ha decidit avui a Nairobi

VilaWeb
Redacció
16.11.2010 - 15:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els castells (vídeo) i el cant de la Sibil·la han estat declarats patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat pel Comitè Intergovernamental per la Salvaguarda de la UNESCO reunit aquests dies a Nairobi (Kenya). La candidatura castellera havia rebut el suport unànime del Parlament de Catalunya, amb una resolució aprovada l’11 de juny de 2008, i, al cap d’un any, una delegació integrada per representants de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, la revista Castells i el Centre UNESCO de Catalunya va presentar la documentació a la seu de la UNESCO de París.

A la reunió de Nairobi, els experts del comitè intergovernamental han de decidir quines candidatures de les quaranta-set presentades enguany passaran a formar part de la llista.

Cant de la Sibil·la

A més de la dels castells, també s’ha presentat la del cant de la Sibil·la de Mallorca. Cada 24 de desembre la majoria d’esglésies mallorquines canten les matines de la nit de Nadal per commemorar el naixement de Jesús. Un dels moments més esperats és el cant de la Sibil·la, d’origen medieval, que amb versos profètics anuncia la fi del món. La tradició sibil·lina es remunta als temps de la conquesta de Mallorca, esdevinguda el 1229. A Ciutat de Mallorca es va suprimir dues vegades, però es va reinstaurar definitivament el 1692. D’aleshores ençà la Sibil·la s’ha mantingut viva la Nit de Nadal a la Seu de Ciutat i a les esglésies dels pobles mallorquins.

Tres dels cent seixanta-sis elements ja inscrits a la llista són dels Països Catalans: la Patum de Berga (2008), la Festa d’Elx (2008) i el Tribunal de les Aigües de l’Horta de València (2009).

Per poder-s’hi presentar els elements han de respondre a una sèrie de criteris, com el de contribuir a fer conèixer el patrimoni cultural immaterial i afavorir la presa de consciència de la importància que aquest patrimoni té. Adoptada el 2003 i ratificada per cent trenta-dos estats, la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial promou la protecció d’elements com ara tradicions i expressions orals, arts de l’espectacle, pràctiques socials, rituals i celebracions festives, coneixements i pràctiques relacionats amb la natura i l’univers i tècniques artesanals tradicionals.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any