Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  14.11.2010  06:00

Recordant Gonçal Castelló

L'escriptor i advocat gandià fou homenatjat ahir a la seva vila natal

Men?ame
 

El CEIC Alfons el Vell de Gandia va recordar ahir l'escriptor i advocat gandià Gonçal Castelló (1912-2003) en una jornada d'homenatge (programa, pdf) per a millorar 'la coneixença de la seva obra i del seu pensament'. Des de primera hora del matí fins al vespre, a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, un seguit de ponències van tractar de Castelló, que va combinar la creació literària i la lluita política des de l'òptica catalanista i d'esquerres.

Gonçal Castelló va arribar a tenir el grau de comandant de l’exèrcit republicà i va patir, al final de la guerra, presó i deportació. Durant el tardofranquisme i el postfranquisme, va ésser procurador dels tribunals i va començar a escriure novel·les aprofitant les experiències viscudes a la guerra i la presó. Castelló va ser membre de l'Assemblea de Catalunya, va militar al PSAN i el 2002 va ingressar a ERC.

Durant la jornada hi va haver ponències de Francesc Pérez Moragón ('Gonçal Castelló i la València dels anys 1920-1939: Nueva Cultura'), Vicent Álvarez i Xavier Ferré ('Gonçal Castelló i el franquisme: anys 40-70'), Isabel-Clara Simó i Joan J. Senent ('El Gonçal Castelló del Canigó i Els Quaderns de Gorg'), Julià Garcia Candau ('Gonçal Castelló i la colla Tirant lo Blanc'), Miquel López Crespí ('Gonçal Castelló, la literatura i el compromís social i polític') i Josep Guia ('Gonçal Castelló i la qüestió nacional: els Països Catalans'), a més a més d'un col·loqui amb amics de l'homenatjat.

També s'hi va presentar el llibre de memòries 'Final de viatge. Memòries d’un gandià: amics, coneguts i saludats', curat pel filòleg Àngel Velasco i Crespo.

En 'El món de Gonçal Castelló', hi han col·laborat el Centre Internacional de Gandia, la Càtedra Joan Fuster, l’Ajuntament de Gandia, Acció Cultural del País Valencià, el Centre Ovidi Montllor d’Alcoi i la Institució de les Lletres Catalanes i l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), de la qual va ser fundador i soci d'honor.

Men?ame