S’ha mort el director de cinema valencià Luis García Berlanga

  • A l'edat de vuitanta-nou anys

VilaWeb
Redacció
13.11.2010 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui s’ha mort a Madrid el director de cinema valencià Luis García Berlanga, a l’edat de vuitanta-nou anys. Berlanga, que aquests últims anys patia alzheimer, fou l’autor de films com ‘El Verdugo’, ‘Bienvenido Míster Marshall’ i ‘Plácido’, filmada a Manresa i pel qual fou nominat als Oscar del 1961.

Berlanga va néixer el 1921 a València, fill de José García-Berlanga Pardo i nét de Fidel García Berlanga, polítics originaris de la Plana d’Utiel. De jove va estudiar Dret i Filosofia i Lletres, però més tard, el 1947, va ingressar a l’Institut de Cinematografia de Madrid, on va començar a desenvolupar la seva vocació cinematogràfica. Durant la seva joventut es va unir a la División Azul per evitar repressions polítiques pel càrrec (governador de València) que el seu pare havia ocupat durant la Segona República Espanyola.

Va debutar com a director de cinema el 1951 amb el film ‘Esa pareja feliz’, en què va col·laborar amb una altre director de renom, Juan Antonio Bardem. Juntament amb Bardem, i el guionista Rafael Azcona són considerats els renovadors del cinema espanyol de la postguerra.

El seu cinema es caracteritza per la seva ironia i les sàtires de diferents situacions socials i polítiques del moment. Durant la dictadura franquista va despuntar per la seva habilitat de burlar la censura i dur a terme projectes tant agosarats com ‘Los jueves, milagro’. El 1961 el film ‘Plácido’ fou nominat a l’Òscar i després de la dictadura, als anys vuitanta, va rebre nombroses distincions. El 2006 fou guardonat amb el Premi Internacional Terenci Moix a la trajectòria en cinema.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any