Claudio Sanna i Claudia Cabruzza porten les cançons de Pino Piras a Tarragona

  • Els músics han publicat un disc dedicat al repertori del popular cantant alguerès, amb documental i llibret inclòs

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.11.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els músics algueresos Claudio Gabriel Sanna i Claudia Cabruzza acaben de publicar un disc dedicat al repertori del popular cantant Pino Piras (1941-1989), ‘Un home del país. Cançons i records de Pino Piras‘. De fet, es tracta d’un CD, un documental en DVD i un llibret amb textos. Ahir al vespre el van presentar a l’Espai Mallorca de Barcelona i avui, a dos quarts de deu de la nit, ho faran al Teatre Metropol de Tarragona.

Tots dos músics fa anys que treballen plegats recuperant l’obra musical i literària de Piras, que consta d’un centenar de cançons i unes quantes obres teatrals, i han pogut recuperar temes enregistrats i manuscrits inèdits gràcies a la família. A més, Claudia Cabruzza, cantant del grup Chichimeca (MySpace), és la impulsora del premi Pino Piras, dedicat a noves cançons en llengua catalana de l’Alguer, tal com va explicar ahir en la presentació a l’Espai Mallorca. També hi van participar Joan-Elies Adell, director de la representació de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer; el filòleg Xavier Brotons, que va reivindicar la figura de Pino Piras no sols a l’Alguer, sinó a tots els territoris de parla catalana, i Joan Crosas, a més del president de l’Associació de Sards al país.

El disc conté dotze cançons de Pino Piras, arranjades i reinterpretades per Cabruzza i Sanna: hi trobem cançons d’amor i de nostàlgia; unes altres que aborden la història i les qüestions socials; i algunes de festives i satíriques. Quant al DVD, es tracta d’un documental realitzat per Claudia Cabruzza de trenta minuts sobre el cantant alguerès, en què queda clara la grandíssima popularitat i influència de les seves cançons a la ciutat sarda. Diu Cabruzza que les cançons que sentia de petita no eren cançons tradicionals alguereses, sinó que havien estat compostes per Pino Piras, i destaca que el valor d’aquest músic va ser fer entrar a les cases dels algueresos les seves composicions com si fossin tradicionals i es coneguessin des de sempre.

Finalment, han publicat el llibret ‘Pensaments, reflexions, cançons’, que conté les lletres de les cançons en català i la traducció a l’italià, una biografia de Piras i una selecció dels seus aforismes.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any