El TC admet els recursos del PP i el Defensor del Pueblo contra el codi de consum i la llei del cinema

  • També suspèn la llei valenciana de la funció pública

VilaWeb
Redacció
11.11.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol va admetre a tràmit ahir els recursos d’inconstitucionalitat presentats pel Defensor del Poble i pel Partit Popular contra el codi de consum i la llei del cinema aprovats pel parlament. Tant María Luísa Cava de Llano com el PP consideren que aquestes normes vulneren el dret d’ús de l’espanyol. El tribunal dóna ara quinze dies perquè les parts formulin les al·legacions.

El mes passat el Partit Popular de Catalunya va anunciar que presentaria dos recursos d’inconstitucionalitat contra la llei del cinema i contra el codi de consum. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va assegurar que d’aquesta manera actuaven contra ‘la irresponsable actitud del tripartit’ perquè, a parer seu, aquestes normes afavoreixen l’ús del català i no garanteixen l’equitat entre els dos idiomes. ‘Les dues lleis vulneren el dret de fer servir el castellà amb llibertat. La nostra decisió és l’única possible.’

Així mateix, després de presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra la llei d’acollida perquè dóna preferència al català, la defensora del poble en funcions, María Luisa Cava de Llano, va recórrer el codi de consum de Catalunya, que preveu sancions a les empreses que no atenguin els consumidors en català. En aquest sentit, la defensora del poble, que relleva Enrique Múgica, comparteix els criteris que van fer que el seu predecessor presentés un recurs contra l’estatut de Catalunya: impedir que la Generalitat blindi competències que corresponen a l’estat espanyol.

Ciutadans també va instar la Defensora del Poble a presentar recurs contra aquestes dues normes. Com que no té representació al congrés espanyol, va demanar a la Defensora que presentés els recursos d’inconstitucionalitat, perquè, diu, vulneren la llibertat lingüística a Catalunya.

Suspesa la llei valenciana de la Funció Pública

El TC també va admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat promogut pel govern espanyol contra la llei d’ordenació i gestió de la funció pública. El govern espanyol entén que la llei vulnera la normativa estatal sobre treballadors públics i el règim econòmic de la Seguretat Social.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any