El Polisario eleva a dinou la xifra de morts i parla de terror a al-Aiun

  • El Marroc manté la repressió casa per casa al-Aiun · Els saharians critiquen Espanya per fer els ulls grossos a l'atac contra el campament · El Polisario i el govern marroquí reprendran el mes vinent les converses

VilaWeb
Redacció
10.11.2010 - 14:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Front Polisario ha elevat la xifra de morts saharians a dinou i continua acusant el govern espanyol d’haver fet els ulls grossos a l’atac al campament saharià la matinada de dilluns. A més, el ministre saharià d’Exteriors, Mohamed Uld Salek alerta que es viu una situació de terror a al-Aiun i que pels carrers ‘apareixen cossos degollats i cadàvers amb impactes de bala, alguns dels quals són infants que costen d’identificar’.

Tot i que el Marroc manté el blocatge informatiu sobre la situació al-Aiun, però vídeos publicats per fonts saharianes, com aquest i aquest altre, i alguns testimonis han mostrat i han relatat la dura repressió que les forces de seguretat marroquines duen a terme, casa per casa, cercant els organitzadors del campament de protesta atacat dilluns.

L’ONG Thawra fa saber que s’ha decretat la queda i que s’han tallat les comunicacions amb la ciutat: les carreteres són controlades per les forces de seguretat, i les companyies Binter Canarias i Air Maroc no venen vols’. Segons aquesta mateixa font, la ciutat viu en una ‘tensió molt greu’, travessada contínuament per camions i per helicòpters militars, i els agents entren casa per casa a la cerca dels organitzadors del campament sharià de protesta.

El Polisario compta onze morts, 723 ferits i 159 desapareguts; el govern marroquí compta  sis morts (cinc agents marroquins i un manifestant saharià) i desenes de ferits i també ha confirmat que hi ha hagut 160 detinguts, però nega que hi hagi gent desapareguda. La informació és confosa i les autoritats marroquines impedeixen als periodistes de viatjar fins al-Aiun.

Crítiques al govern espanyol

El representant a l’ONU de la República Àrab Sahariana Democràtica i del Polisario Amhed Bujari, ha criticat el govern espanyol: ‘El que va fer el Marroc al Sàhara és molt greu, i no he sentit cap paraula, cap qualificatiu per part de la diplomàcia espanyola, que ha jugat a apagar el foc causat pel Marroc contra els saharians’. De fet, avui el diari El País publica que el ministre d’Afers Estrangers marroquí, Taieb Fassi-Fihri, va informar fa una setmana a la seva homòloga espanyola, Trinidad Jiménez, de la intenció de desmantellar per a força el campament de protesta saharià. El ministre de presidència, Ramón Jaúregui, ha negat avui que el govern espanyol sabés res de la intenció d’atacar el campament.

Justament Jaúregui va dir ahir que no demanarien responsabilitats a ningú, perquè l’afer incumbia al Polisario i al govern del Marroc. I que l’executiu havia de mantenir un equilibri entre ‘la sensibilitat pel patiment del poble saharià’ i el fet que el Marroc té ‘compromisos molt importants amb Espanya’.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any