Ken Saro-Wiwa, quinze anys després

  • El 10 de novembre de 1995 el règim militar nigerià va executar l'escriptor ogoni i vuit activistes més contra la devastació de les explotacions petrolieres al delta del Níger

VilaWeb
Redacció
10.11.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘El van penjar a Nigèria, el 10 de novembre de 1995. El matí de l’execució el van treure de la cel·la de la presó militar de Port Harcourt, escortat per guàrdies armats i conduït a una presó a prop. Els van caldre cinc intents per a penjar-lo. El cadàver, el van llençar en una fossa comuna, el van ruixar amb àcid i van situar un escamot de guàrdia a la porta del cementiri.’ Així descrivia Ken Wiwa l’execució del seu pare, l’escriptor i activista ogoni Ken Saro-Wiwa, avui fa quinze anys. Aquell dia, la junta militar nigeriana va penjar el president del Moviment per la Supervivència del Poble Ogoni (MOSOP) i vuit activistes ogonis més, amb l’objectiu d’aturar la campanya d’oposició no violenta que mantenien contra la devastació ambiental i el genocidi al delta del Níger, a causa de l’explotació petroliera de companyies com Shell des de mitjan segle XX.

Però la brutalitat de l’execució, precedida d’un judici sense garanties, no va passar inadvertida a la comunitat internacional: Nigèria va ésser suspesa durant tres anys de la Commonwealth i es van sentir veus a tot el món contra la devastació i el genocidi en aquesta regió rica en petroli de la costa occidental africana, una de les vuit bosses més importants del planeta. Quinze anys després, hi ha hagut passos positius, però la situació de fons no ha canviat excessivament. Com explicava Xavier Montanyà en aquest capítol de la sèrie La lluita del Delta del Níger, ‘després de quinze anys de lluita legal internacional, l’estiu del 2009 la Shell, per tal d’evitar el judici als EUA, va arribar a un acord històric d’indemnització amb la família de Ken Saro-Wiwa’. Malgrat les crítiques del moviment ogoni, que s’estimava més de veure la companyia europea assumint responsabilitats legals i penals, el fill de l’escriptor ho va considerar una victòria perquè era la primera vegada que els tribunals acceptaven que les petrolieres que exploten recursos a l’Àfrica fossin jutjades per violació de drets humans. I és que la Shell, moguda per la por de perdre el dret d’explotació dels jaciments del delta, sembla que va donar suport a la campanya de terror de les forces de seguretat nigerianes a la regió, que va acabar amb la condemna a mort i l’execució de l’escriptor a mans del govern de Sani Abacha.

De les campanyes pacífiques menades pel MOSOP fins a mitjan anys 1990 es va passar, una dècada després, a l’aparició del Moviment per l’Emancipació del Delta del Níger (MEND), que aposta des de 2006 per la lluita armada contra les companyies petrolieres i el govern nigerià. Sorgit com una resposta i una reacció a la violència repressiva, el MEND s’ha convertit en un important maldecap per a les companyies i les forces de seguretat del delta del Níger, tant a escala local com mundial.

Recordant Ken Saro-Wiwa

En el quinzè aniversari de l’execució dels activistes ogonis a mans del règim militar nigerià, es fan unes quantes iniciatives que permeten recordar la lluita contra la devastació del delta del Níger empresa per Ken Saro-Wiwa i el MOSOP. Remember Saro Wiwa ha començat a publicar aquests dies la sèrie de podcasts Fifteen Years On, elaborats per Platform arran d’una visita a aquest territori africà. Per la seva banda, la campanya Drets per a les persones, regles per als negocis, que denuncia l’impacte negatiu que algunes empreses europees tenen en molts racons del planeta, ha declarat el 10 de novembre com el Dia d’Acció Europeu, en record de l’aniversari de l’execució de Saro-Wiwa: ‘Ell va protestar contra la pol·lució causada per petrolieres europees com Shell i Total a la seva terra. Quinze anys després, la contaminació continua. Avui farem un simulacre de fuita de petroli a l’entrada de la Comissió Europea a Brussel·les per evocar els nombrosos vessaments i violacions dels drets humans en què estan implicades algunes grans empreses europees.’ L’Organització de Nacions i Pobles sense Representació (UNPO), de la qual Saro-Wiwa era vice-president, també el recorda aquesta setmana a l’Haia, on té la seu la institució. A banda els actes presencials, la UNPO i mitja dotzena d’institucions internacionals van posar en marxa a l’estiu la Clean the Niger Delta Coalition, per proposar estratègies de difusió de la situació a la regió i promoure-hi ‘la pau i la prosperitat’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any