El govern català obre un portal de dades públiques

VilaWeb
Redacció
10.11.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Generalitat va activar ahir el portal de Dades Obertes, d’on es pot descarregar la informació pública de l’administració tant per consultar-la lliurement com per poder dissenyar noves aplicacions i serveis El govern s’ha decidit, doncs, a donar lliure accés a tothom i a reduir les limitacions tècniques i legals de les dades en brut de la Generalitat. Amb l’oferta de les dades de l’administració, va explicar la directora d’Administració Ciutadana, Marta Continente, s’assegura la transparència, l’eficiència i la igualtat d’oportunitats.

El nou portal, que segueix una tendència que s’imposa a moltes administracions de tot el món, ha adoptat l’estàndard impulsat pel grup d’eGovernment del W3C, dirigit pel creador de la web, Tim Berners-Lee, i brinda als particulars, institucions i empreses la possibilitat d’accedir a molts bancs de dades englobats dins Gencat.cat. En la fase de llançament, el catàleg conté des de paquets de dades sobre tràmits administratius a equipaments, dades geogràfiques i estatístiques, terminològiques i lingüístiques, meteorològiques i transitàries.

Les dades aplegades de tots els departaments de la Generalitat es poden descarregar en una dotzena de formats i sota uns quants règims de drets i termes d’ús i de reutilització. La intenció és d’oferir totes aquestes dades, i moltes més en el futur, perquè particulars o empreses puguin servir-se’n per dissenyar aplicacions en benefici dels usuaris finals. La Generalitat ja en té unes quantes, d’aplicacions, però tothom qui en creï una la pot fer arribar al nou portal.

El portal es va activar dimarts a la tarda després de l’acord de govern que hi dóna cobertura legal i autoritza a alliberar totes aquestes dades. Aquesta activació respon al compromís de l’administració catalana d’avançar cap a la governança oberta i la transparència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any