L’assalt al campament saharià causa diversos morts i ferits

  • El Marroc desallotja per la força el campament saharià de Gdeim Izik · El Front Polisari confirma vuit baixes mortals saharianes i el govern del Marroc parla de dos policies morts · Els saharians reclamen que intervingui la comunitat internacional · La UE evita posicionar-s'hi

VilaWeb
Redacció
08.11.2010 - 16:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les forces de seguretat marroquines han desmantellat aquest matí per la força el campament de resistència de Gdeim Izik, als afores d’al-Aiun, i han causat diversos morts i bastants ferits, segons el representant del comitè d’organització del campament, Brahim Ahmed, que no n’ha precisat el nombre. El Front Polisari confirma vuit baixes mortals saharianes i el govern del Marroc parla de dos policies morts.

L’assalt ha començat a primera hora del matí: primer han demanat per megafonia que les dones i els infants marxessin, però molts s’hi han negat, i les forces de seguretat han disparat canons d’aigua, gasos lacrimògens i han fet servir porres per desallotjar els més de 20.000 saharians que hi havia.

‘Tots estàvem preparats i desperts’, ha dit Brahim Ahmed: ‘Esperem poder resistir fins la tarda, és un campament de 4.680 tendes’.

El Ministeri dels Territoris Ocupats ha denunciat que Ennema Asfari, co-president del Comitè pel Respecte de les Llibertats i Drets Humans al Sàhara Occidental havia estat detingut i torturat per les autoritats marroquines. En el mateix comunicat, el Polisario informa que s’han aixecat barricades pels carrers de la capital sahariana per protestar contra la intervenció de les forces marroquines contra el campament.

A més, a al-Aiun un miler de persones protesten perquè les forces de seguretat marroquines no les deixen arribar fins al campament per atendre les desenes de ferits. Podeu veure aquest vídeo dels carrers d’al-Aiun a migdia.

La delegació del govern del Marroc a al-Aiun ha defensat l’actuació, que s’ha fet, diu, ‘per mantenir l’ordre públic i per garantir la seguretat, després d’esgotar tots els intents d’establir un diàleg seriós i responsable’.

Davant d’aquests fets, l’Associació Catalana d’Amics amb el Poble Saharià (ACAPS) ha convocat d’urgència una concentració per a aquest vespre, a dos quarts de vuit, davant del consolat general del Marroc.

Aquesta tarda també s’han concentrat a Palma unes cent persones convocades per l’Associació d’Amics del Poble Saharià i Escola de Pau per exigir també a la comunitat internacional que actuï. Les associacions consideren que el silenci internacional anima que ‘la matança continuï endavant’.

Aquest matí centenars de persones s’han concentrat a València al consolat del Marroc per expressar indignació i impotència per l’assalt al campament. Els concentrats han exigit una reacció clara i contundent de la comunitat internacional.

Demà a les onze del matí el Parlament de les Illes Balears llegirà una declaració institucional de condemna per l’ofensiva marroquina contra el campament saharià. L’intergrup parlamentari Pau i Llibertat pel Poble Saharià ha proposat la lectura d’una declaració institucional de condemna.

L’atac coincideix amb la represa de les negociacions prevista per avui a Nova York entre el Marroc i el Front Polisario, per dialogar sobre el futur del Sàhara Oriental. L’última reunió va fer-se al febrer i va acabar sense acord.

Abans de l’assalt, els quasi tres mil set-cents simpatitzants que es dirigien en comboi des d’al-Aiun al campament de resistència Gdeim Izik havien aconseguit entrar-hi sense l’oposició de les forces marroquines, que hi mantenien el setge. Abans, amb tot, s’havien registrat més de tres hores de topades a la sortida de la caravana, segons el Front Polisario i algunes fonts independentistes saharianes. Dos dels ferits més greus, negociadors del campament, van haver de rebre atenció hospitalària.

Malgrat el control de la informació que exerceix el govern marroquí, des de dins del Sàhara van arribant informacions, sobretot a través de blocs, que deixen clar que l’oposició al govern ha crescut i que està havent-hi manifestacions que feia anys que no s’hi veien. Entre aquests es destaca Thawra, que aquest matí, davant de l’assalt, reclamava amb urgència la intervenció de la comunitat internacional. La web, però, ha deixat de funcionar cap a migdia. També es pot seguir el minut a minut des de Territorios ocupados.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any