La concentració contra la visita del papa omple la plaça de Sant Jaume

  • Els manifestants defensen la laïcitat de l'estat i critiquen el suport de les autoritats al summe pontífex

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.11.2010 - 20:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La concentració d’ahir al vespre contra la visita del papa Benet XVI a Barcelona i en favor de la laïcitat va omplir de gom a gom la plaça de Sant Jaume (vídeo). Sota el lema ‘Jo no t’espero‘, grups del moviment laic i ateu van rebutjar la visita papal de diumenge. També van criticar el suport que les autoritats donaran al sant pare.

 

Mobilitzacions fins diumenge

Associacions i entitats laiques i cristianes s’han mobilitzat contra la visita del papa Benet XVI a Barcelona, dins la campanya ‘Jo no t’espero‘. La campanya pretén dues coses: insistir en les maneres d’entendre la vida d’avui, que són moltes i diferents; i demanar que s’anul·lin els privilegis que encara té l’església catòlica, com explica un dels portaveus en aquest vídeo de VilaWeb.

Les crítiques també apunten a la despesa pública de la visita. Una despesa, per cert, que continua essent una incògnita, perquè el govern s’ha negat a dir quants diners públics costarà. A més, els fautors de la campanya recorden que Benet XVI visita Barcelona per motius privats i que es confon la figura de cap d’estat amb la de dirigent religiós; per tant, reclamen que la visita, la pagui l’església catòlica.

La concentració unitària en defensa de la laïcitat d’ahir al vespre no és l’únic acte de protesta previst. De fet, per Barcelona circula un bus amb publicitat en favor de la laïcitat. Els Casals de Joves de Catalunya faran demà al vespre una festa al Casal de Joves Guineueta, que anomenen Habemus Party. Dissabte a migdia, a l’Espai Obert, la CNT-AIT hi farà la conferència titulada ‘La santa Màfia: L’imperi econòmic de l’església catòlica’. També a migdia, al passeig de Lluís Companys, es farà una ballada multitudinària, organitzada per Dance4life, per a conscienciar sobre la sida, en el marc de la crida internacional de trenta estats, i la necessitat d’aturar-la. I a les tres de la tarda hi haurà una concentració a la plaça de la Catedral, convocada per la CGT, contra la visita papal.

Per a diumenge hi ha previstes dues accions. D’una banda, una petonejada entre gais i lesbianes durant el recorregut del papa. La intenció és de fer un ‘flashmob’ i petonejar-se quan el papa passi per davant. Els organitzadors havien obert un grup a Facebook, però l’empresa el va tancar fa pocs dies. I a les onze del matí hi haurà una manifestació a la plaça de la Universitat, convocada per Ca la Dona.

Però també hi ha crítiques de grups cristians, com ara Església Plural. Jaume Reixach, capellà membre d’aquesta agrupació, opina que la visita no deixa de ser una operació de màrqueting i que allò que caldria és fomentar la relació entre el Vaticà i l’església del nostre país d’una manera més directa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any