Els doctorands de Catalunya es mobilitzen contra l’apujament de les matrícules

  • Aquesta tarda la comissió d'afectats es reunirà amb el Departament d'Universitats· Pendents de la resolució de la consulta jurídica

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.11.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘No volem pagar per treballar’, cridaven el centenar i mig de manifestants congregats ahir a la tarda a la plaça de la Universitat de Barcelona. Eren doctorands vestits del color de les taronges que repartien als passejants, volien fer sentir la veu. Es queixen que amb l’aplicació de l’Espai Europeu d’Educació Superior enguany la matrícula s’ha apujat un 280% i se senten com ‘taronges espremudes’.

Els doctorands del Principat van pagar l’any passat cent cinc euros per la matrícula i aquest any el preu s’enfila fins els quatre-cents. Es tracta de la matrícula més cara de tot l’estat espanyol, uns tres-cents euros més del que val a qualsevol altra comunitat. Aquest augment se suma a la precarietat laboral que pateixen. Per això, fa dies que es manifesten i recullen firmes en contra de la pujada de preu. Esperen que aquesta tarda se’ls comuniqui que la consulta jurídica que el director general d’Universitats, Josep Ribas, va encarregar recomani rectificar l’augment.

El 21 d’octubre es van manifestar a la Casa de Convalescència en un acte del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. El conseller els va emplaçar a crear una comissió per parlar-ne i els doctorands van reunir-se en assemblea a la central de la UB per escollir quatre persones que els representessin.

Dijous passat es va reunir la comissió i els doctorands van exposar les seves queixes. Agnese Muñoz, una de les representants, ha explicat a Vilaweb que van demanar ‘suspendre l’aplicació d’enguany i estudiar l’assumpte amb deteniment de cara a l’any vinent’. La reunió va concloure amb la decisió del director general d’Universitats de traslladar la qüestió a una assessoria jurídica. Agnese Muñoz assegura que ‘indirectament la resposta va ser que no ho canviarien, ho tenim molt negre’.

A l’entrevista que Vilaweb va fer al conseller Huguet fa uns dies, el conseller va assegurar que la pujada era coherent si es tenia en compte la baixada de preus dels màsters. Els doctorands creuen que aquesta no és raó suficient si es té en compte que els màsters i els doctorats són fases formatives diferents i que el recorregat de cada estudiant és diferent.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any