Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  01.11.2010  10:00

Trenta-nou partits concorreran a les eleccions catalanes

La xifra suposa un rècord històric al Principat

Men?ame
 

Trenta-nou partits polítics i coalicions concorreran a les eleccions del 28 de novembre, un rècord històric des de les primeres autonòmiques de 1980 al Principat després del franquisme. La xifra supera àmpliament l'última convocatòria electoral de 2006, amb vint-i-tres formacions, fins ara el registre més elevat. Encara més lluny queden les eleccions al Parlament de 1995, amb tan sols catorze partits. El nombre de candidatures electorals presentades a les quatre circumscripcions electorals també és molt superior al de comicis anteriors: el Departament de Governació i Administracions Públiques n'ha tramitat avui cent catorze, que es publicaran demà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

A més dels sis partits actualment amb representació parlamentària (CiU, PSC, ERC, PP, ICV-EUiA i Ciutadans), hi ha tres formacions més que, segons les enquestes, poden aconseguir representació per primera vegada: Solidaritat Catalana per la Independència, Reagrupament i Plataforma per Catalunya. 

Per a entrar al repartiment d'escons, els partits han de superar el llindar del 3% dels vots en alguna de les quatre circumscripcions en què es presenten: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

La llista

La llista de trenta-nou formacions que presenten candidatures a les eleccions del 28 de novembre és formada pel Partit Socialista de Catalunya, Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Popular, Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, Ciutadans, Reagrupament Independentista, Solidaritat Catalana per la Independència, Gent Nostra, Escons en Blanc-Ciudadanos en Blanco, Partit Antitaurí contra el maltractament animal (PACMA), Partido de los Pensionistas en Acción (PDLPEA), alange Española de las J.O.N.S., Plataforma per Catalunya (PxC), Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC), Des de Baix, Partido Castellano (només a Barcelona), Coordinadora Reusenca Independent (CORI), Pirates de Catalunya, Unión Progreso y Democracia (UPyD), Unificación Comunista de España (U.C.E.), Partido Obrero Socialista Intenacionalista (P.O.S.I.), Por un mundo más justo, Famila y Vida, Els Verds-Grup Verd Europeu, Movimiento Social Republicano, Alternativa de Govern (només a Barcelona), Partit Republicà d'Esquerra-Izquierda Republicana, Partit Humanista de Catalunya, Partido Aragonés (només a Lleida), Centro Democrático y Social (a Girona i Tarragona), Partit per Catalunya (PXCAT, només a Girona), Bloc Sobiranista Català (només a Girona), Partit de Justícia i Progrés (només a Girona), Alternativa Liberal Social (només a Tarragona), Democràticaweb (només a Tarragona), Partit Gai, Lèsbic, Bisexual, Transsexual i Heterosexual (només a Tarragona i Lleida), Solidaridad y Autogestión Internacionalista (només a Tarragona) i Pagesos per la Dignitat Rural Catalana (només a Lleida).

5.363.356 votants

Fins a 5.363.356 persones podran exercir el dret de vot a les eleccions del 28 de novembre, de les quals 5.229.550 són residents al Principat (un 0,3% més que no el 2006). Per la seva banda, el cens d'electors residents absents (CERA) és de 133.806 persones, 24.955 més que no a les anteriors eleccions (un 23% més).

Men?ame