Dilma Rousseff, nova presidenta del Brasil

  • Amb el 91,05% escrutat, hauria obtingut el 55,22% dels vots

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.10.2010 - 21:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dilma Rousseff, candidata del Partit dels Treballadors, ha obtingut més del 55% dels vots, amb el 91% dels sufragis escrutats, segons dades del Tribunal Superior Electoral. Rousseff es converteix, així, en la nova presidenta de Brasil, successora de Luiz Ignácio Lula da Silva. El candidat opositor, José Serra, del Partit de la Social Democràcia Brasilera, ha obtingut el 46,4% dels vots, a l’espera de l’escrutini final. 

Rousseff ja va vèncer en la primera tanda, celebrada el 4 d’octubre, però la victòria obtinguda va fer necessària la segona tanda d’avui. La candidata continuista de Lula ha votat a Porto Alegre, envoltada de gent que l’aclamava amb crits de ‘presidenta’. La candidata oficialista ha animat tothom a votar i ha afirmat: ‘Demà comença una nova fase de la democràcia i la gent que assumeixi la direcció del país haurà de tenir sentit republicà i sentit democràtic per governar per a tothom’.

Per la seva banda, José Serra ha apostat per ‘l’alternança de poder’ després de dipositar el seu vot i no ha volgut fer cap referència a les paraules de Lula Da Silva, que una estona abans afirmava que Serra sortia ‘més perjudicat de la campanya que no pas havia entrat’.

Els dos candidats van fer divendres l’últim debat, en què deixaren de banda els atacs personals que han protagonitzat aquests últims dies de campanya. En el cara a cara televisat, que es va fer seguint un format de preguntes del públic, Serra va aprofitar per posar èmfasi en la necessitat que el país millori i en les barreres al creixement, com ara tenir una moneda cara, una alta càrrega impositiva i una infrastructura en decadència. Per la seva banda, Rousseff va defensar els progressos econòmics aconseguita durant l’era Lula.

Dret a rèplica per Twitter

Tanmateix, el debat no va quedar lliure de polèmica, i és que durant el cara a cara, el diputat del Partit dels Treballadors i un dels coordinadors de comunicació de la campanya de Rousseff, Rui Falcão, va escriure dos missatges de Twitter en què relacionava seguidors de Serra amb un cas que actualment investiga la policia federal sobre uns rumors de Rousseff (twitter) suposadament divulgats per trucades anònimes. El cas és que per primera vegada, el Tribunal Superior Electoral va concedir al candidat José Serra el dret a rèplica a Twitter, i va ‘condemnar’ Falcão (twitter) a publicar-hi dues piluades amb un text preparat per la campanya del candidat social-demòcrata (twitter).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any