La família de Joan Solà qüestiona la classe política en l’acte de comiat

  • La va criticar per haver abandonat la lluita per la llengua · Centenars d'assistents van omplir el paranimf de la UB en un comiat emotiu i multitudinari

VilaWeb
Redacció
29.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Centenars d’assistents van omplir ahir el paranimf de la Universitat de Barcelona en una emocionant cerimònia de comiat al lingüista Joan Solà, mort dimecres, amb setanta anys. En un dels discursos (àudio i pdf), un dels nebots, Joan Solà, que va fer de portaveu de la família, després de dir que el seu oncle havia estat un home total, va criticar durament la classe política a l’hora d’explicar per què la cerimònia s’havia fet a la universitat i no al palau de la Generalitat.

‘Som molts els qui ens sentim desolats i desemparats, i això no pot ser. Els polítics ens han deixat sols i per això avui som aquí i no a la seu del govern del poble de Catalunya, el poble a qui tu has dedicat la vida’, va dir Joan Solà, nebot del lingüista.

Molts alumnes de Solà van assistir a la cerimònia. Un dels seus col·legues del Departament de Filologia, el professor Sebastià Bonet, va destacar les explosions d’entusiasme de Solà: ‘Ni el reconeixement, ni l’èxit el motivaven tant com l’alegria que li proporcionava el saber’.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, va agrair l’immens llegat de Solà i en va valorar especialment l’actitud crítica per a assegurar que les propostes normatives de l’acadèmia tinguessin una clara identificació social.

Personalitats del món polític i acadèmic, familiars i amics de Solà van desfilar al matí pel paranimf de la UB, on hi havia la capella ardent. Hi van assistir a primera hora el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; la consellera de Justícia, Montserrat Tura; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo; el president de CiU, Artur Mas; el vice-rector adjunt de la UB, Carles Carreras; Salvador Giner i Josep Maria Murgades, catedràtic de filologia catalana de la UB, entre més.

El rector de la UB, Dídac Ramírez, va definir Solà com un persona ‘excel·lent i autèntica’ i un ‘mestre’ que ha deixat molts deixebles. Va recordar l’acte d’homenatge que se li va fer el 21 d’octubre i que a la universitat se sentien tristos, però que aquesta tristesa per la pèrdua era atenuada per l’obra que deixa Solà. ‘S’ha de llegir molt, per tenir-lo’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any