Emocionant i multitudinari comiat a Joan Solà al paranimf de la UB

  • Centenars d'assistents homenatgen el lingüista · La família critica la classe política per haver abandonat la lluita per la llengua

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
28.10.2010 - 17:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Centenars d’assistents han omplert avui el paranimf de la Universitat de Barcelona en una emocionant cerimònia de comiat al lingüista Joan Solà, mort ahir de càncer als setanta anys. En un dels discursos (àudio), un dels seus nebots, Joan Solà, que ha exercit de portaveu de la família, l’ha definit d’home total i ha fet una dura crítica a la classe política quan ha justificat per què s’ha fet la cerimònia a la universitat i no al Palau de la Generalitat.

‘En som molts els que ens sentim desolats i desamparats, i això no pot ser. Els polítics ens han deixat sols i per això avui som aquí i no a la seu del govern del poble de Catalunya, el poble a qui tu has dedicat la vida’, ha dit Joan Solà, nebot homònim del lingüista.

Nombrosos alumnes de Solà han assistit a la cerimònia. Un dels seus col·legues del departament de filologia, el professor Sebastià Bonet, ha destacat les explosions d’entusiasme de Solà: ‘Ni el reconeixement, ni l’èxit el motivaven tant com l’alegria que li proporcionava el saber’.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, ha agraït l’immens llegat de Solà i n’ha valorat especialment l’actitud crítica per assegurar-se que les propostes normatives de l’acadèmia tinguessin una clara identificació social.

Personalitats del món polític i acadèmic, familiars i amics de Solà  han desfliat al matí al paranimf de la UB, on hi ha hagut la capella ardent. Hi han assistit a primera hora el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; la consellera de Justícia, Montserrat Tura; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo; el president de CiU, Artur Mas; el vice-rector adjunt de la UB, Carles Carreras; Salvador Giner i Josep Maria Murgades, catedràtic de Filologia Catalana de la UB, entre més.

El rector de la UB, Dídac Ramírez, ha definit Solà com un persona ‘excel·lent i autèntica’ i un ‘mestre’ que ha deixat molts deixebles. Ha recordat l’acte d’homenatge que se li va fer el passat 21 d’octubre i ha afirmat que a la universitat se senten tristos, però que aquesta tristesa per la pèrdua queda atenuada per l’obra que deixa Solà. ‘Se l’ha de llegir molt, per tenir-lo’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any