L’ofensiva contra el català a les institucions rep una dura resposta de partits i entitats

  • El govern de Barcelona proposa a CiU i Esquerra de pactar una declaració institucional en defensa del reglament · Òmnium considera la resolució sobre l'ús del català un atac a la democràcia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Es multipliquen les reaccions contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de suspendre cautelarment uns quants articles del reglament d’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Barcelona i del reglament d’ús de les llengües catalana i occitana de la Diputació de Lleida. La sentència s’apuntala en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut de Catalunya.

La presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, va criticar en declaracions a Catalunya Ràdio que el tribunal havia creat un conflicte que no existia: ‘i en tot cas’, ha afegit, ‘si existeix és per la dificultat de viure plenament en català’. Per aquest motiu Casals va retreure que es doni una imatge que no és real i, a més, alerta que la decisió judicial podria obrir la porta a qüestionar la immersió lingüística.

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) considera inacceptable la decisió del TSJC i acusa el PP, com a promotor del recurs, de ‘promoure el conflicte lingüístic’. També observa que la instància presentada pel grup municipal del PP l’any passat, adduint la discriminació del castellà, és pura fal·làcia, perquè el reglament es limita a establir que el català sigui la llengua preferent d’ús del personal que hi treballa o que les actuacions internes del consistori, com ara actes o documents, es facin en la llengua pròpia del país.

Per la seva banda, la Plataforma per la Llengua insta les institucions afectades per la sentència a continuar aplicant els regalments d’ús lingüístics ‘en la seva totalitat’, ignorant així la suspensió cautelar. L’entitat considera greus les suspensions cautelars i assegura que són conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’estatut. En aquest sentit, s’ofereix per assessorar els ajuntaments per tal que desenvolupin reglaments d’usos ‘el més aviat possible’.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, afirma que ‘no reconeix la legitimitat’ de la resolució dictada pel TSJC. ‘Quan la justícia no fa justícia, tenim dret a discrepar-ne públicament’, conclou.

El president de CiU, Artur Mas, va cridar ahir a plantar cara perquè s’intenta desmembrar la identitat catalana a través de la llengua. Segons Mas, la justícia està aprofitant la sentència del Tribunal Constitucional ‘per anar desmuntant que el català sigui la llengua pròpia de Catalunya’.

El president del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, demana que el ple del pròxim divendres serveixi d’escenari per ‘ratificar de manera clara’ el reglament d’ús del català. Portabella, a més, culpa del conflicte al PP i al seu ‘espanyolisme intransigent’ amb el que pretén ‘guanyar als tribunals el que perd a les urnes’.

La primera interlocutòria (pdf) forma part del procés que va començar el grup municipal del PP, que va portar el reglament al jutge, quan es va aprovar l’any passat, al·legant que discriminava l’espanyol.

Ahir el govern municipal de Barcelona, format per PSC i ICV, va anunciar que proposaria als grups que van aprovar amb ell el reglament, és a dir, CiU i Esquerra, de consensuar per al ple d’aquest divendres una declaració institucional que defensi la validesa de la norma, segons que va informar el consistori. Tots ells van confessar el malestar per la decisió del TSJC i van atacar el PP, que havia exigit al batlle de Barcelona, Jordi Hereu, que acatés la interlocutòria del TSJC i que suspengués el reglament d’ús del català. Però l’ajuntament va dir que recorreria la resolució del TSJC, i que el PP s’equivocava fent servir ‘la llengua d’element de confrontació i no de convivència’.

Pel president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, la interlocutòria és incomprensible; per tant la Diputació recorrerà la decisió judicial perquè el reglament ‘no ocasiona cap dany irreparable als drets lingüístics de ningú’. També exigirà que el tribunal s’adreci a la diputació en català.

Més recursos contra altres institucions

La candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat que continuaran presentant recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ‘en el cas que es produeixin reglaments que estableixin l’ús preferent del català en les diputacions o els ajuntaments de tot Catalunya’. Així mateix, la presidenta dels populars catalans ha manifestat que ‘la defensa del PP del bilingüisme és en tots els àmbits: a l’escola, a l’administració i als hospitals i a tot arreu on creiem que els catalans tenen dret a tenir accés en català i en castellà’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any