S’ha mort l’ex-president argentí Néstor Kirchner

  • Va tenir un infart cardíac · Passarà a la història com el president que més ha fet en defensa de les víctimes de la dictadura de la Junta Militar

VilaWeb
Redacció
28.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president argentí Néstor Kirchner es va morir ahir d’un infart cardíac en un hospital de la ciutat del Calafate (Patagònia), segons que va informar el seu metge. L’ex-president havia ingressat el matí a l’hospital, acompanyat de la muller, la presidenta Cristina Fernández, després d’una descompensació cardíaca aguda.

Carlos Néstor Kirchner passarà a la història com el president argentí que més ha fet en favor pels drets humans i en la defensa de les víctimes de la dictadura de la Junta Militar.

Va assumir la presidència de l’Argentina l’any 2003, poc després de produir-se la crisi econòmica i social més important del país sud-americà, la del ‘corralito’. Van ser unes eleccions presidencials importants, ja que el seu rival a les urnes era el polèmic ex-president Carlos Menem, qui va abandonar la cursa presidencial a mig camí, deixant en safata la Casa Rosada a un desconegut Néstor Kirchner.

Durant els seus primers anys de mandat es va caracteritzar per una forta defensa dels drets humans. Va impulsar la declaració d’inconstitucionalitat de les lleis de la Junta Militar i va portar als tribunals els militars que van dirigir el país amb mà de ferro de 1976 a 1983, com el tinent general Jorge Rafael Videla.

A Kirchner se li recorda el moment en que, visitant una acadèmia militar, va fer despenjar d’una paret precisament un retrat de l’ex-president de facto Jorge Rafael Videla, en considerar indigne que fos allà exposat.

Per gestos com aquest, i per la seva lluita contra la impunitat dels genocides, sempre va tenir com a grans aliades a les Abuelas y Madres de Plaza de Mayo, icones de la lluita per la recuperació de la memòria històrica i la identificació dels fills i néts desapareguts i entregats als militars durant la dictadura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any