Reaccions institucionals arran de la mort de Joan Solà

  • Govern, Parlament, IEC, Òmnium i d'altres lamenten la pèrdua i valoren la figura del lingüista

VilaWeb
Redacció
27.10.2010 - 13:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha definit Joan Solà com el filòleg del poble i ha subratllat la seva tasca per fer augmentar la valoració i l’autoestima de la ciutadania cap a la llengua catalana. El vicepresident també ha destacat que com a filòleg va representar una primera generació científica del post-fabrisme, intentant actualitzar l’anàlisi científica a partir del català contemporani.

Govern de la Generalitat

El Govern lamenta la mort del lingüista i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Joan Solà. El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, l’ha definit com el filòleg del poble i ha subratllat la seva tasca per fer augmentar la valoració i l’autoestima de la ciutadania cap a la llengua catalana. El vicepresident també ha destacat que com a filòleg va representar una primera generació científica del post-fabrisme, intentant actualitzar l’anàlisi científica a partir del català contemporani. Carod-Rovira ha afegit que mai no es va tancar en el marc acadèmic, sinó que es va esforçar sempre per divulgar les seves reflexions sobre la llengua catalana, perquè fossin comprensibles pel poble.

Parlament de Catalunya

Ernest Benach, president del Palament: ‘Avui, quan la normalitat del català –encara lluny de ser assolida– torna a estar amenaçada pels qui només vetllen i reclamen espai i protecció per a una sola llengua –curiosament la que no és pròpia d’aquest país i la que sí que gaudeix d’una normalitat absoluta–, el discurs de Solà és, malauradament, d’una actualitat aclaparadora, i la seva anàlisi, d’una nitidesa i d’una clarividència que fan feredat. ‘Som una comunitat lingüísticament malalta des de fa molts anys; des de fa segles, de fet’, afirmava des de la tribuna de l’hemicicle, alhora que insistia en la necessitat de redreçar la situació per ‘preservar la nostra personalitat’ i exigia valentia als diputats en tant que legisladors i representants electes del poble. Honors a Joan Solà, un home savi i valent que a tota la seva obra i al llarg de la seva trajectòria ens ha ensenyat a estimar i defensar el nostre país.

Institut d’Estudis Catalans

Salvador Giner, president del IEC, ha manifestat que es tracta d’una gran pèrdua per al país i ha destacat de Joan Solà «la capacitat extraordinària de comunicar el coneixement científic de la llengua, amb tot el seu rigor però amb senzillesa, a la ciutadania».

Òmnium Cultural

Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural ha dit que Solà ha ajudat a donar a conèixer bé la nostra llengua i a estimar-la. L’entitat, que convoca el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, amb el qual Solà va ser distingit el 2009, ha enviat un comunicat on recoda que amb el Premi d’Honor Òmnium reconeixia el seu treball notable i continuat a la llengua i a la vida cultural dels Països Catalans. Òmnium també ha recordat que en aquell moment de Joan Solà afirmava “aquest és el premi més gran que podia rebre com a reconeixement a tota una vida”.

Institució de les lletres Catalanes

El seu director, Oriol Izquierdo, ha lamentat molt la pèrdua del lingüista de Bell-lloc d’Urgell i ha declarat que “amb la mort de Joan Solà desapareix una de les persones que havia viscut amb més passió la llengua. Solà era sensible a la parla viva i al fet que la llengua és un fenomen viu i canviant. Solà va demostrar un especial interès per la llengua dels escriptors que envejava cordialment.”

Institut Ramon Llull

Josep Bargalló, director de l’IRL, ha volgut recordar que Joan Solà ha estat “un lingüista de primera magnitud, un científic reconegut internacionalment, un savi apassionat, un professor de plena dedicació i un ciutadà crític, conscient i exemplar”. I ha afegit: “perdurarà, sens dubte, la seva obra científica i divulgativa, però, més encara, el seu mestratge en generacions de lingüistes i professors”.

Joan Solà ha col·laborat, fins al darrer moment, amb l’IRL, tant en la divulgació i projecció internacional de la nostra cultura –participant en seminaris i jornades arreu– com en la formació específica del professorat de llengua catalana a l’exterior. Així, vàrem tenir l’honor i el privilegi de poder comptar amb el seu mestratge entusiasta en la lliçó inaugural de les XXIV Jornades Internacionals per a Professors de Català, que va tenir lloc el propassat 19 de juliol a Girona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any