La Comissió de la Dignitat pressiona l’ajuntament per a la restitució de la bandera de Companys a Montjuïc

VilaWeb
Redacció
27.10.2010 - 11:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió de la Dignitat ha tramès a tots els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona una proposta de moció amb el propòsit que sigui presentada per tots ells en el marc de la campanya per a la restitució de la bandera catalana al castell de Montjuïc.

Aquesta campanya es va anunciar el 17 d’octubre passat en l’acte commemoratiu del setantè aniversari de la mort del president Companys, que fou marcat per la polèmica (vegeu-ne el vídeo): l’Ajuntament de Barcelona, col·laboradora de l’acte i gestora del castell, va penjar una bandera petita a l’entrada i la Comissió va reaccionar posant al Baluard una bandera de la mateixa mida que la que va hissar Companys. Els conductors de l’acte, els actors Carles Sales i Carme Sansa, van criticar l’ajuntament per posar una senyera ‘minsa, vergonyant i indigna’.

De moment, només CiU i Esquerra han respost formalment a la Comissió mostrant el seu suport a la proposta. Fonts de la Comissió afegeixen, sobre aquesta qüestió, que Iniciativa, que forma part de l’equip de govern amb el PSC, encara no ha donat resposta a la moció, però que durant l’acte del passat 17 d’octubre va expressar el seu suport a la campanya de la Comissió. La resta de partits encara no s’han pronunciat.

Això sí, l’ajuntament es va defensar ahir dient que demanaria per escrit a la comissió de Patrimoni, integrada per la Generalitat, municipis i experts, ‘si al pal que s’ha instal·lat pot onejar-hi sempre la bandera’. El delegat de Presidència i Relacions Institucionals de l’ajuntament, Ignasi Cardelús, va explicar que ha de ser la comissió qui determini ‘si hi ha d’onejar sempre, en quin punt i com’. Amb tot, el màstil que l’ajuntament va posar amb motiu de l’acte del setantè aniversari és molt més petit que el va utilitzar Companys i que demanava la Comissió.

Companys va hissar una gran senyera al castell el 1936 per lliurar el castell a la ciutadania com a símbol. La bandera la va retirar llavors el règim franquista, i per això ara la Comissió la vol restituir de forma permanent, respectant-ne el lloc i les mides, en homenatge al president i a tots els represaliats antifranquistes. La Comissió també demana que s’assenyali un itinerari dels diversos indrets que tenen relació amb l’estada del president al castell, museïtzant la sala on va ser jutjat, amb explicacions del procés que va patir, recordant l’estada al castell, el judici i l’afusellament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any