NotÝcies

Dimecresá 27.10.2010á 09:00

S'ha mort Joan SolÓ

Fou un gran referent en la lingŘÝstica i tambÚ un gran divulgador de la llengua Ě L'any passat va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Men?ame
 

El filòleg i lingüista, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any passat, Joan Solà, s'ha mort avui a la nit a setanta anys, víctima d'un càncer. Solà, vice-president del IEC, ha publicat més de quaranta llibres i ha dedicat tota la seva vida i la seva carrera acadèmcia a l'estudi i la divulgació de la llengua. El juny de l'any passat va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que Òmnium Cultural atorga per reconèixer una persona que ha contribuït a la vida cultural del nostre país. L'any passat va publicar el recull d'articles 'Plantem cara' (vegeu l'entrevista de VilaWeb TV) i aquest mes de juny va fer l'última classe a la universitat. La setmana passada va publicar l'últim article, a l'Avui.

Nascut a Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) el 1940, va estudiar Magisteri a Lleida i el 1965 va rebre el títol de Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona, on va fer el doctorat en Filologia Catalana. Des del 1966 ensenyava lingüística catalana a la UB i en unes quantes institucions, com la UAB, l'Escola de Mestres Rosa Sensat, la Universitat d'Estiu de Prada, la Càtedra Ramon Llull de Mallorca, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Girona. Va escriure una quarantena de llibres sobre llengua i va dur a terme una extensa tasca divulgativa als mitjans de comunicació.