Els editors podrien portar a judici els socis de l’Arc de Berà, si no es desbloca el pagament del deute

  • Les editorials afectades pel tancament de la distribuïdora continuen mobilitzant-se i han contractat un advocat que les representsa totes

VilaWeb
Montserrat Serra
27.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els editors afectats pel tancament de l’Arc de Berà, un centenar, dubten de la voluntat de la distribuïdora de pagar el deute i han contractat un advocat, que els representa tots, per mirar de desencallar la situació. La Generalitat va oferir a l’Arc de Berà un crèdit sense interessos a retornar en cinc anys per a pagar el deute, que puja al 1.800.000 euros. Però els responsables de l’Arc de Berà diuen que no poden aconseguir un aval financer, requisit legal imprescindible per a obtenir el crèdit. Si no es desencalla la situació, els editors afectats podrien portar a judici la distribuïdora.

Els editors van convocar els mitjans de comunicació ahir al Col·legi de Periodistes de Catalunya i van voler aclarir la situació en la que es troben i rebatre les declaracions que Jaume Ensesa, gerent de l’Arc de Berà, va fer a VilaWeb sobre el crèdit que li ofereix la Generalitat.

Encesa va manifestar per correu electrònic: ‘Estem en contacte amb editors, entitats financeres i la Generalitat per tal de donar compliment a les exigències d’aquesta operació en quan a garanties a aportar, ja que es una operació que té la seva complexitat.’ I afegia: ‘El que sí s’ha materialitzat a hores d’ara es la hipoteca unilateral a favor dels creditors. Aquesta hipoteca garanteix el cobrament dels creditors en base a un local aportat pels socis de L’Arc de Berà, S.A.’.

Representants dels editors expliquen que aquesta hipoteca no els dóna garanties, ja que és feta sobre l’edifici Gran Via Llibres que ja està hipotecat al banc de Sabadell. Si els socis de l’Arc de Berà deixessin de pagar, l’edifici acabaria a subhasta i segurament no s’aconseguiria obtenir el 1.800.000 euros per pagar tot el deute.

Dimarts de la setmana passada representats dels editors es van reunir amb Jaume Ensesa i li van transmetre aquest temor. Alhora li van demanar que aconseguís l’aval financer per activar el crèdit de la Generalitat. Encesa, segons van explicar els editors, es va mantenir en la impossibilitat d’aconseguir-lo. Aleshores els editors li van dir que els socis de l’Arc de Berà podien fer un aval personal, que la Societat patrimonial de l’Arc de Berà disposava d’altres immobles més fàcils de vendre: l’edifici de la llibreria Ona al centre de Barcelona, unes naus a Montigalà de Badalona, al costat d’Ikea, i unes altres naus a un polígon de Lleida. La reunió es va allargar unes tres hores però la situació no es va desblocar.

Divendres passat els editors es van reunir en assemblea al gremi i van decidir contractar un advocat que els representi i negociï amb els representants de l’Arc de Berà. Han decidit que si no es desbloca la situació en un parell de setmanes es podrien plantejar de portar els socis de l’Arc de Berà a judici. Diuen que no volen que s’arribi a aquesta situació, que la veuen remota, però que volen cobrar el deute.

Dificultats per treure els llibres

En paral·lel, una altra dificultat s’afegeix a la crisi: bona part dels editors ja han contractat els serveis de distribució amb altres empreses i necessiten treure els llibres del magatzem d’ArcLogi (vinculat a la distribuïdora l’Arc de berà) per afrontar en condicions la campanya de Nadal. El fet és que aquest procés es fa amb moltes dificultats, perquè el personal del magatzem està sota mínims.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any