Wikileaks publica més de quatre-cents mil documents secrets dels EUA sobre la guerra de l’Irac

  • El responsable de la web afirma que la filtració prova 'crims de guerra' de l'exèrcit nord-americà i de les autoritats iraquianes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.10.2010 - 08:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Wikileaks ha fet públics més de quatre-cents mil documents secrets referents a les accions de l’exèrcit nord-americà durant la guerra de l’Irac. La filtració pot demostrar que els EUA pressumptament coneixien desenes de casos de tortura a presoners comesos per policies i soldats iraquians, però que no es van investigar. La documentació compta més de cent mil morts causats per la guerra des de l’invasió, el 2003, fins a 2009. El responsable de la web de filtracions, Julian Assange, va dir ahir en una entrevista a la CNN que molts d’aquests documents són proves evidents que es van cometre crims de guerra de l’exèrcit nord-americà i de les forces de seguretat iraquianes.

La pàgina especialitzada en la filtració de documents secrets va avançar ahir el contingut dels documents de manera simultània als diaris The New York Times, The Guardian i la televisió al-Jazeera, que n’han fet edicions especials.

El Pentàgon nord-americà va denunciar ahir la publicació d’aquests documents. ‘Es tracta d’informació classificada i secreta que no era concebuda per ser exposada al públic’, va dir el secretari de premsa del Pentàgon, Geoff Morrell, a la cadena CNN.

També el Departament de Defensa va mostrar la seva indignació per aquesta filtració en un comunicat. ‘Condemnem la revelació dense autorització d’informació classificada i no comentarem aquests documents. Són observacions incompletes de fets que no revelen històries completes. El període que tracten aquests documents ja ha estat cobert informativament per cròniques periodístiques, llibres i pel·lícules, i la publicació d’aquests informes no proporciona cap visió nova per comprendre la situació a l’Irac.’

En canvi, Assange diu que els documents contenen més de mil informes que documenten casos de tortura i d’abús a detinguts comesos per les autoritats iraquianes que no van ser investigats pels Estats Units. Assange espera que unes quaranta condemnes a mort injustes siguin desestimades com a resultat d’aquesta publicació. Els documents també demostren que l’Iran ha promogut les milicies islamistes que han atemptat repetidament en moltes ciutats del país ocupat.

La filtració també inclou un recompte de víctimes fet per l’exèrcit nord-americà que xifra els morts a l’Irac en 109.032, un 60% dels quals eren civils (66.081), 23.984 insurgents, 15.196 membres de les forces de seguretat iraquianes i 3.771 soldats de les forces de la coalició.

Amnistia Internacionalqüestiona si els EUA no han vulnerat la llei internacional

L’organització Amnistia Internacional ha condemnat les accions revelades per la filtració, i ha qüestionat si els Estats Units no haurien vulnerat la llei internacional al cedir presoners a les forces iraquianes tot i saber que cometen abusos ‘d’una escala realment xocant’.

‘Aquests documents aparentment aporten més proves de que els autoritats dels Estats Units han conegut aquests abusos sistemàtics durant anys’, ha criticat Malcom Smart, el director d’Amnistia Internacional al Mitjà Orient i el Nord d’Àfrica.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any