Els sindicats anuncien dues noves jornades de protesta a França

  • El 28 d'octubre i el 6 de novembre, les dates escollides · Blocat a primera hora l'accés a l'aeroport de Marsella · L'esquerra demana al senat que s'ajorni la votació de la polèmica llei

VilaWeb
Redacció
21.10.2010 - 21:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els principals sindicats francesos han convocat dues noves jornades de mobilització contra la reforma de les pensions els dies 28 d’octubre i el 6 de novembre. En una reunió aquesta tarda, els representants sindicals han acordat els pròxims passos per mirar d’aturar la reforma de Sarkozy després d’una setmana de blocatge de carrers, carreteres, aeroports, instituts i dipòsits de combustible.

Concretament, el dimarts 28 d’aquest mes han convocat una jornada de vaga i manifestacions coincidint amb la votació de la reforma al parlament francès El dissabte 6 de novembre, els sindicats promouran un dia de mobilització abans de la promulgació de la llei per part del cap d’estat, Nicolas sarkozy.

El secretari general de la Conferderació General del Treball (CGT), Bernard Thibault, i el de Força Obrera (FO), Jean-Claude Mailly, havien cridat a noves protestes aquest matí. ‘Hi ha un moviment de protesta en el país i suggerim és retrobar moments forts que permetin a tothom no treballar i sortir al carrer al mateix moment, un mateix dia’, ha explicat Thibault.

Per la seva banda, el líder de FO ha explicat que el seu sindicat ‘és favorable a una nova vaga en el sector públic i privat per donar un nou impuls al moviment de protesta’. Mailly ha dit, respecte al blocatge dels dipòsits de combustible, que ‘forma part dels mètodes d’acció’. ‘Quan es vol fer pressió, cal molestar’, ha conclòs.

Però no tots els sindicats de pes són favorables a una nova jornada de vaga general. És el cas de la Confederació General de Professionals (CFE-CGC), que proposa reflexionar ‘sobre els mètodes d’actuació per evitar que la situació de blocatge del país no posi l’opinió pública contra el moviment social de protesta’.

Continua el debat al senat francès

El senat francès ha reprès avui el debat en el ple en què s’ha de votar el controvertit projecte de llei de la reforma de les pensions mentre als carrers, carreteres, aeroports, instituts i dipòsits de combustible continuen les protestes. El president francès, Nicolas Sarkozy, va ordenar de desblocar ahir tots els dipòsits de combustible de l’estat ‘per tornar, com més aviat millor, a una situació normal’, en termes d’un comunicat, en què també deia que no pensava a fer marxa enrere en la reforma.

‘Duré a terme la reforma de les pensions perquè el meu deure com a cap d’estat és d’assegurar a tots els francesos que, ells i els seus fills, puguin tenir una pensió de jubilació i que el nivell d’aquesta pensió es pugui mantenir’, va dir.

Ara, l’esquerra demana al senat que ajorni la votació de la llei de reforma de les pensions mentre durin les protestes. És a dir que, després de set dies de vaga, els partits de l’oposició demanen al govern que renegociï la reforma i que parli amb els sindicats per mirar de sortir del col·lapse.

El grau de popularitat de Sarkozy és més baix que mai, i els sindicats proven de forçar-lo a retirar la reforma. Però, ara com ara, es manté ferm, malgrat les protestes i les vagues que hi ha hagut des de l’estiu.

La policia va aconseguir ahir de facilitar l’accés a vint-i-un dipòsits de combustible, blocats des de divendres, però alguna de les barricades que féu retirar, no trigaren a aixecar-se una altra vegada.

Les protestes no s’aturen, i avui a primera hora del matí un grup de vaguistes ha blocat l’accés a l’aeroport de Marsella, fins a quarts de nou, quan les forces de seguretat els han fet plegar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any