Sitges pretén convertir-se en un referent internacional de l’economia creativa

  • 'QUALIA Sitges' preveu la creació d'un campus de 100.000 metres quadrats basat en l'art i la creativitat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
21.10.2010 - 15:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Sitges ha presentat aquest dijous el projecte ‘QUALIA Sitges. Espai Creatiu del Mediterrani’, que pretén convertir la ciutat en un referent internacional de l’economia de la creativitat. El projecte preveu la creació d’un nou campus de 100.000 metres quadrats per a centres formatius, empreses i organitzacions dedicades a l’art i a la creativitat. El nou campus s’ubicarà al centre de Sitges, ja que, com ha explicat el seu alcalde, Jordi Baijet, l’objectiu és que els estudiants, treballadors i futurs investigadors del centre ‘interactuïn’ amb la ciutat i ‘facin de Sitges un espai creatiu’. Un dels eixos principals de QUALIA és la creació del ‘Barcelona Institute of Performing Arts’.

El Barcelona Institute of Performing Arts (BIPA) serà una universitat dedicada a la formació en arts escèniques. La BIPA s’ha emmirallat en el model del Liverpool Institute for Performing Arts, un centre que va implantar a la Gran Bretanya l’excomponent dels Beatles Paul McCarney. El director general de la BIPA serà Giles Auckland-Lewis, que fins ara ha estat treballat amb el projecte de Liverpool.

El projecte QUALIA Sitges integra art, tecnologia, economia i territori per convertir la ciutat en referència internacional de les arts i la creativitat. L’alcalde de Sitges ha explicat que QUALIA és fruit d’un treball que ‘va començar fa sis anys’ i que pretén fer la ciutat ‘competitiva econòmicament i socialment’ a través de l’atracció de talent creatiu però també ‘respectant’ els valors del passat i l”economia basada en el turisme que fins ara ha sustentat la ciutat’.

QUALIA s’assenta sobre quatres plans estratègics que són l’Espai de la Mediterrània, Sitges, Vila de Festivals, Liceu de Sitges i Campus QUALIA Sitges. El primer, l’Espai de la Mediterrània, neix amb l’objectiu de preservar el patrimoni arquitectònic i cultural del nucli històric de Sitges i dinamitzar-lo culturalment i artísticament. En aquests moments ja s’estan duent projectes tangibles a l’Espai de la Mediterrània com ara la reforma dels museus de la façana Marítima de Sitges, l’obertura de la Casa Bacardi o el Museu d’Art Contemporani de la Fundació Stämpfli.

El segon eix del projecte, Sitges Vila de Festivals, pretén garantir una oferta artística de qualitat al llarg de l’any. Segons ha explicat Baijet, es pretén que ‘cada dos mesos’ hi hagi un festival ‘d’una disciplina artística diferent’. A més, el projecte es completarà amb la construcció d’un nou espai d’arts escèniques i audiovisuals que pugui acollir la majoria d’esdeveniments i s’ha pensat perquè pugui acollir fins a 800 persones.

El Liceu de Sitges contempla dotar la ciutat amb projectes i programes de formació i ocupació al voltant de la creativitat, l’art i la cultura. Es preveu que Sitges tingui una Escola Municipal de Música, Dansa i Teatre; i una Escola Municipal d’Arts Plàstiques i Audiovisuals. D’aquesta manera el projecte vol que totes les etapes formatives relacionades amb la creativitat estiguin cobertes.

Finalment, el Campus QUALIA és un espai pensat per a la innovació i la formació que ocuparà una superfície de 100.000 metres quadrats i estarà situat entre el Sitges Centre de Disseny i el Parc de Can Robert. Es tracta d’un espai que acull diversos parcs, equipaments públics, centres educatius i edificis dedicats a la innovació, incubació i acceleració de projectes artístics, culturals i empresarials. Les edificacions del campus estan pensades per ser ecosostenibles i per preservar el medi ambient.

El Barcelona Institute of Performing Arts

El Barcelona Institute of Performing Arts (BIPA) serà una universitat dedicada a la formació en arts escèniques. La BIPA s’ha emmirallat en el model del Liverpool Institute for Performing Arts, un centre que va implantar a la Gran Bretanya l’excomponent dels Beatles Paul McCarney. Segons ha el director general de BIPA, Giles Auckland-Lewis, la universitat tindrà un edifici de ‘primera categoria’ en l’àmbit internacional. Auckland ha destacat que diverses empreses de nom internacional ja s’han interessat pel projecte ‘abans que hagi començat’.

Segons Auckland, una de les bases que sustentarà el projecte és la ‘creativitat’ i, tot i que ha afirmat que aquesta és ‘difícil d’ensenyar’, el que sí que farà el BIPA és crear una ‘cultura oberta de ment’ i fer un treball ‘en equip’ perquè d’aquesta manera pugui sorgir la creativitat. D’altra banda, Antoni Abad, president del grup Montcau, qui s’encarregarà de gestionar el projecte educatiu, ha explicat que la universitat tindrà l’objectiu d”estimular’ l’emprenedoria i que des d’un primer moment neix amb vocació ‘internacional’.

Gestió pública i privada

El projecte QUALIA Sitges suposa una inversió total de més de 150 milions d’euros, dels quals 110 es destinen al Campus QUALIA. Les empreses que vulguin instal·lar-se al campus tindran una concessió administrativa de 50 anys en concepte d’utilització de terrenys, ja que està projectat sobre sòl públic. La regidora de Promoció Econòmica de Sitges, Carmen Prat, ha destacat els ‘beneficis’ que el projecte aportarà a Sitges i el fet que estigui gestionat per una societat mixta que contempla el sector públic i el privat.

Impacte econòmic i social

La consultora Advanced Leisure Services ha elaborat un estudi sobre l’impacte econòmic i social que tindrà el campus QUALIA a deu anys vista. Segons l’estudi, el campus crearà més de 2.200 llocs de treball directes que es preveu que generis més de 50 milions d’euros de salaris bruts a l’any en perfils professionals d’alta qualificació i en els àmbits de la innovació, l’art, la societat del coneixement i la gestió de ciutats.

La previsió de la creació de llocs de treball suposarà un increment de 17 milions d’euros anuals del consum l’any 2022. A més, l’estudi també determina que els estudiants generaran un impacte econòmic directe de 15,6 milions d’euros anuals de despesa a Sitges. Una altra dada que ressalta de l’estudi és que la demanda d’habitatge entre el 2011 i el 2022 serà d’entre 450 i 1.100 habitatges.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any