La UE acusa el govern espanyol d’aplicar el cànon digital de manera indiscriminada

  • La sentència estableix que no pot aplicar-se a empreses i institucions públiques, tot i que sí a persones físiques

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.10.2010 - 15:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al matí el Tribunal de Justícia europeu ha declarat il·legal el mecanisme pel qual el govern espanyol aplica el cànon als aparells i materials de reproducció digital. La sentència ha resolt la denúncia presentada per la SGAE contra l’empresa catalana Padawan per impagament del cànon argumentant que l’aplicació d’aquest cànon per a la còpia privada no s’ajusta a la legislació comunitària perquè s’aplica de manera indiscriminada. Després de passar pel jutjat i per l’Audiència de Barcelona el cas va arribar el 2009 al tribunal europeu, amb seu a Luxemburg.

El tribunal ha dictaminat que l’aplicació del cànon per còpia privada als suports de reproducció adquirits per empreses i professionals per a finalitats que no siguin la còpia privada no s’ajusta a la legislació europea. Conclou, doncs, que el cànon es pot aplicar a persones físiques, però no pas jurídiques, és a dir, empreses i adminisracions.

L’advocadessa general del Tribunal de Justícia de la UE, Verica Trstenjak, ja va dictaminar al maig, en les conclusions d’aquest mateix litigi, que el cànon que s’imposa a Espanya era incompatible amb la llei comunitària perquè s’aplica indiscriminadament a tots els aparells i materials de reproducció digital, i no sols als que presumiblement serviran per fer còpies privades.

Periple judicial

El cas de la SGAE contra l’empresa Padawan, que comercialitza dispositius d’emmagatzematge electrònic a Barcelona des de la botiga d’informàtica Traxtore, va començar el 2005. Una auditora de la SGAE va visitar Ana María Méndez, la propietària de l’empresa, per comprovar si els seus proveïdors pagaven el cànon. Tot i que no es va identificar com una inspecció, Méndez va rebre amb sorpresa, tres setmanes després, una factura de 60.000 euros en concepte de cànon. Com que no acceptava el càrrec ni tenia els diners, relata Jover, la SGAE li va proposar de rebaixar la multa (40.000 euros, de primer, 30.000 després) i, finalment, la va demandar.

El procés es va incoar al jutjat de Barcelona el 2007, i de la defensa de Méndez, se’n va encarregar Josep Jover, que va veure l’oportunitat de proposar el cas com un tema de dret comunitari. En l’apel·lació a l’Audiència de Barcelona, al principi del 2008, aquesta instància judicial va elevar el recurs al Tribunal de Justícia de la UE, que el va admetre a tràmit el desembre del 2008. Ja a Luxemburg, les al·legacions es van presentar el febrer del 2009 i se’n va fer la vista el març de 2010. Avui s’ha llegit la sentència.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any