Els perjudicats pel cànon celebren la sentència del Tribunal de la UE

  • L'empresa Padawan guanya el litigi amb la SGAE · L'advocat Josep Jover destaca: 'Ja no es presumeix que tothom és culpable'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.10.2010 - 15:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els perjudicats per l’aplicació del cànon digital han aplaudit la sentència del Tribunal de Justícia europeu, que considera que és abusiu i indiscriminat i que n’han de quedar exemptes les empreses i les administracions: l’empresa catalana Padawan celebra haver guanyat el litigi amb la SGAE; l’Associació d’Usuaris d’Internet valora el pas que suposa la sentència i l’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, reclama que també sigui il·legal aplicar el cànon en l’ús privat. L’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, també celebra la decisió i aposta per una política de foment cultural orientada a fer aflorar el talent.

Padawan celebra que la UE li doni la raó

La sentència del tribunal europeu resol la denúncia que havia presentat la SGAE contra l’empresa catalana Padawan, que regenta una petita botiga d’aparells electrònics anomenada Traxtore, a qui reclamava més de 16.000 euros per la venda de DVD, CD, reproductors d’mp3 i targetes de memòria.  L’Audiència de Barcelona va elevar el cas a al Tribunal europeu i ara que ja hi ha resolució, haurà de dictar sentència per aquest cas concret.

Ana María Méndez, treballadora de la botiga i membre de la família propietària, ha celebrat que el tribunal li hagi donat la raó en el litigi amb l’SGAE. Considera que el cas ha estat causat per ‘l’avarícia’ de l’SGAE, ja que ‘s’ha reclamat un cànon que supera fins a dotze vegades el cost de producció del propi suport digital’. ‘Han anat contra les botigues perquè som els més febles de la cadena de distribució’, ha afegit. I és que ‘en tot aquest temps s’han emportat per davant moltes botigues. Hi ha hagut botigues que han hagut de tancar i s’han hipotecat per poder pagar el que la societat de gestió els demanava’.

Josep Jover: ‘Ja no es presumeix que tothom és culpable’

L’advocat Josep Jover, defensor de l’empresa Padawan, explica a VilaWeb quines són les conseqüències de la resolució del Tribunal de Justícia europeu. En primer lloc, cal tenir en compte que els usuaris particulars continuaran obligats a pagar el cànon; en canvi, la sentència estableix que institucions públiques, que eren les principals pagadores per ser qui més equips comprava, i empreses ja no hauran de l’hauran de pagar.

‘S’haurà de crear un mecanisme al revés’, diu Jover, ‘si fins ara tothom era culpable fins que no es demostrés el contrari, a partir d’aquesta sentència, a empreses i institucions se’ls presumirà que no cometen cap delicte. Serà el govern qui haurà de crear ara un altre mecanisme, perquè la sentència declara que el mecanisme actual [pel qual es cobrava per defecte un cànon a tots els suports digitals] és il·legal’.

Així, explica que el Tribunal europeu considera que ‘l’estat espanyol va trasposar malament la directiva europea’ i és per això que l’advocat creu que ara ‘el govern espanyol haurà de fer front a l’aplicació incorrecta que va fer d’aquesta directiva’. Com? Encara no se sap, s’haurà d’establir un mecansime de reclamació per restablir els perjudicis que s’han generat durant aquests últims cinc anys en què el govern espanyol ha aplicat de manera incorrecta i il·legal la directiva.

I com afecta la sentència a la resta de la Unió Europea? Jover diu que ‘la sentència és d’aplicació obligatòria a tota la Unió, perquè el tribunal exposa la intepretació que fa de la directiva, i aquesta interpretació és unitària a tota la UE’.

Els gestors de propietat intel·lectual, satisfets

Les principals entitats de gestió de propietat intel·lectual (SGAE, AGEDI, AIE, CEDRO, Egeda, Dama i Aisge) han valorat positivament la resolució del Tribunal de Justícia europeu d’avui sobre el cànon digital. Malgrat que la sentència diu que l’aplicació del cànon per part del govern espanyol ha estat abusiva, els gestors de drets interpreten la sentència com un reconeixement a la legalitat del cànon digital a tota la Unió Europea, ja que defensa que es pot aplicar a les persones físiques.

El seu portaveu, Rafael Sánchez, ha insistit que actualment qui paga el cànon són, bàsicament, els fabricants i els importadors de mecanismes de reproducció, els quals poden repercutir el cost en els usuaris. Això ‘no canviarà en absolut’, diu, perquè la sentència ‘deixa clar que quan aquests materials siguin adquirits per persones físiques, es presumirà que els adquireixen per fer còpies privades per tal que estiguin subjectes al pagament’. Finalment, ha reblat: ‘La majoria del mercat, que és el domèstic, no es veurà afectat per la sentència, la qual dóna suport a la legalitat del cànon digital a l’estat’.

Sinde també treu ferro

Per la seva banda, la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, també ha tret ferro a la sentència dient que aquesta recollia i reconeixa ‘el dret dels autors i creadors a rebre una compensació equitativa per la còpia privada de les seves obres’ i que esvaïa ‘qualsevol dubte sobre la legalitat’ d’aquesta compensació. Sinde considera que el tribunal ‘assenyala que cal afinar el mecanisme’ d’aplicació. En aquest sentit, ha explicat que el govern espanyol cercaria alternatives.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any