Zapatero enllesteix una remodelació de govern que deixaria fora De la Vega

  • Seria substituïda per Alfredo Pérez Rubalcaba, que mantindria la cartera d'Interior · Marcel·lí Iglesias seria el nou secretari d'organització del PSOE, rellevant Pajín, que seria la nova ministra de Sanitat

VilaWeb
Redacció
20.10.2010 - 08:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Luís Rodríguez Zapatero enllesteix una àmplia remodelació del seu executiu, que es podria fer efectiva les pròximes hores, segons fonts del PSOE que citen mitjans espanyols. Entre els canvis que hi podria haver destaca la sortida del govern espanyol de María Teresa Fernández de la Vega com a vice-presidenta primera, substituïda per Alfredo Pérez Rubalcaba, que mantindria la cartera d’Interior. És previst que Zapatero anunciï la remodelació a migdia.

Rubalcaba esdevindrà així el nou home fort de l’executiu, i el seu major pes en l’executiu es podria interpretar també en clau successòria. A més, el fet que continuï a Interior però amb més competències en altres àmbits es pot entendre com un reconeixement implícit per part del govern espanyol que l’activitat d’ETA disminuirà.

Un altre dels canvis destacats que hi podria haver és l’entrada a l’executiu, com a ministra de Sanitat, de la secretària d’organització del PSOE i senadora pel País Valencià, Leire Pajín, que substituiria Trinidad Jiménez. Jiménez, que recentment va patir una derrota davant de Tomàs Gómez a les primàries dels socialistes marilenys, passaria a dirigir el ministeri d’Afers Estrangers, en substitució de Miguel Ángel Moratinos.

Però se’n preveuen més, de canvis, com per exemple l’entrada de l’eurodiputat socialista i ex-conseller basc Ramón Jaúregui com a ministre de Presidència i portaveu de l’executiu; l’ex-batllesa d’IU de Còrdova, Rosa Aguilar, que va entrar l’any passat com a independent al govern andalús, seria la nova ministra de Medi Ambient, rellevant Elena Espinosa. Finalment, l’economista Valeriano Gómez, històric membre de la UGT, substituiria Celestino Corbacho a Treball amb el repte de cosir la ferida oberta entre el govern espanyol i els sindicats.

A més, desapareixerà el ministeri d’Igualtat, que detenia Bibiana Aído, i les competències s’inclouran en el ministeri de Sanitat. Zapatero també elimina el ministeri d’Habitatge, que dirigia Beatriz Corredor, i aquestes competències passen a dependre de Foment, a càrrec de José Blanco. Tant Igualtat com Habitatge havien estat dues apostes de Zapatero molt criticades des de bon començament per l’oposició i que no han acabat de funcionar.

Amb les baixes de Moratinos, De la Vega i Espinosa no queda cap dels ministres que van arribar a la Moncloa el 2004.

Iglesias, secretari d’organització del PSOE

Un dels canvis que també pot implicar l’àmplia remodelació del govern espanyol és que el president del govern aragonès, el ribagorçà Marcel·lí Iglesias, sigui el nou secretari d’organització del PSOE, en substitució de Leire Pajín.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any