Més de cent professors universitaris, contra la criminalització dels moviments socials

  • Han presentat un manifest en què demanen que s'aturi 'la invenció mediàtica' de titllar-los d'antisistema

VilaWeb
Redacció
19.10.2010 - 16:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més d’un centenar de professors universitaris han signat un manifest contra ‘la criminalització dels moviments socials per part de la gran majoria de mitjans de comunicació del nostre país’. Entre els noms que donen suport al manifest hi ha el sociòleg Manuel Castells, l’especialista en conflictologia Eduard Vinyamata, la catedràtica d’antropologia social Verena Stolcke, l’economista Arcadi Oliveres, el filòsof Francisco Fernández Buey, l’antropòleg Manuel Delgado, l’historiador Josep Fontana, l’economista i sociòloga Elisabet Almeda i l’economista Lourdes Beneria.

El manifest, que pot signar-se des d’aquest enllaç, s’ha presentat aquest migdia en un acte en què han intervingut els professors Miren Etxezarreta, Francisco Fernández Buey, Encarna Bodelón, Xavier Domènech, Susana Narotzi, Joaquim Sempere i Elisabet Almeda. Tots ells han coincidit en criticar la manipulació de la majoria de mitjans de comunicació respecte els episodis que es visqueren durant la vaga general del 29 de setembre, en què es va posar molt d’èmfasi en els aldarulls sense fer cap incís en la violència estructural que, diuen, vivim en aquests moments. Per això retreuen que els mitjans no s’aturessin a llegir les causes de la violència i no ho relacionessin amb la greu crisi actual.

En aquest sentit, el manifest declara: ‘Focalitzar en certs episodis violents, sense ni tan sols escoltar la resposta i la veu dels moviments socials a qui s’ataca és directament criminalitzar-los; construir el cap de turc i desviar l’atenció ciutadana dels conflictes reals en què ens trobem immersos’. Els professors encarregats de presentar el manifest també han destacat la feina i l’apropament entre col·lectius que es va fer al banc ocupat a plaça Catalunya durant els dies previs a la vaga, quan el van desallotjar.

‘Diguem prou a la invenció mediàtica que etiqueta d’antisistema els moviments socials’, defensa el manifest, que acaba dient: ‘Els moviments socials es revolten, lluiten i proposen que un altre món és possible’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any