L’ajuntament i la Comissió de la Dignitat topen per la bandera de Companys al castell de Montjuïc

  • L'ajuntament hissa una bandereta a l'entrada del castell i la Comissió hi respon desplegant-ne al baluard una de la mateixa grandària de la qua va hissar Companys i llançant una campanya per la restitució permanent de la bandera

VilaWeb
Redacció
18.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dins els actes commemoratius del setantè aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, la Comissió de la Dignitat ha hissat avui la senyera al castell de Montjuïc, com va fer Companys el 1936 per lliurar simbòlicament el castell a a la ciutat. Però la bandera que es va penjar ahir al castell no és la que havia previst l’Ajuntament de Barcelona, gestor del castell i col·laborador en l’acte, i d’aquí va venir la polèmica. Vegeu com s’hissa la bandera en aquest vídeo de l’acte.

El consistori havia penjat una bandereta a l’entrada del castell i la Comissió va reaccionar-hi desplegant al baluard una bandera de la mateixa mida que la que va hissar-hi Companys, d’acord amb la documentació fotogràfica. Els conductors de l’acte, els actors Carles Sales i Carme Sansa, van criticar l’ajuntament per haver posat una senyera ‘minsa, vergonyant i indigna’.

I la Comissió va explicar que llançaria una campanya especial de protesta contra l’actuació de l’ajuntament i per a promoure la restitució permanent de la senyera hissada ahir i retirada per força després. La Comissió vol que la bandera s’hissi en un màstil semblant al que féu servir Companys, d’uns catorze metres, i que resti per sempre al mateix lloc on fou hissada aleshores.

L’acte, al fossar de Santa Eulàlia, que és on fou afusellat Companys, consistí en un parlament de Sansa i Sales, que van glossar la figura de Companys. Tot seguit cinc-cents cantaires de vint-i-cinc corals de tot arreu del país, dirigits pel director de l’Orfeó Català, Josep Vila, van cantar el ‘Cant de la Senyera’ mentre es penjava la bandera.

Van donar suport a l’acte el Departament de Cultura de de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, CiU, ERC, ICV-EUiA, Òmnium Cultural i el Memorial Democràtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any