Creix la pressió sobre Sarkozy per les massives protestes a França

  • Preocupació pel blocatge del combustible, que pot fer tancar els aeroports · Milers manifestants a Perpinyà

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns tres milions de manifestants, segons els sindicats, 800.000 segons el govern, van sortir ahir als carrers de les principals ciutats franceses en la cinquena jornada consecutiva de protestes contra la reforma de les pensions que promou el govern de Sarkozy. Tot i la forta presència policíaca, les manifestacions van tornar a acabar amb incidents i amb desenes de detinguts.

A París, on hi hagué hagut la marxa més multitudinària, els sindicats van estimat que s’havien mobilitzat 310.000 manifestants, 50.000 segons la policia. Amb cants de ‘Tots junts’, sorolls de trompetes i amb música, la marxa va recórrer el centre la capital francesa en un ambient tranquil, al principi, que es va encendre en les últimes hores amb la crema de contenidors i l’assalt de diversos aparadors. Hi van participat funcionaris, treballadors del sector privat, representants dels partits d’esquerra i també molts estudiants.

El màxim dirigent del sindicat CGT, Bernard Thibault, va demanat al president de la República, Nicolas Sarkozy, que suspengués els debats al Senat sobre les pensions i que retirés la proposta d’allargar l’edat de jubilació dels 60 als 62 anys. Però el partit del president, la UMP, no va moure ni un mil·límetre el seu discurs i va dir que no té cap intenció de moure’s de canviar la política i previsiblement aprovarà la reforma.

Milers de manifestants a Perpinyà

Al nostre país, uns vint mil manifestants segons els sindicats (sis mil segons la policia) es van concentrar a la plaça de Catalunya de Perpinyà i han marxat pels carrers de la ciutat, blocant un dels ponts d’entrada a la ciutat. La vaga va afectar la circulació de trens i només han funcionat uns pocs combois.

Problemes de subministrament de combustible

Les dotze refineries de França es troben encara aturades i hi ha problemes en el transport del combustible. Per això, el ministeri del Transport francès ja va adveritr que el principal aeroport del país, el Charles de Gaulle de París, podria veure’s obligat a tancar aviat. Algunes fonts diuen que les reserves s’acabaran dilluns o fins i tot diumenge a la nit. Amb tot, ahir es tornà a obrir l’oleoducte que subministre querozè als aeroports parisencs i s’espera que hi comenci a circular combustible abans de dilluns.

Tot i que la ministra d’Economia, Christine Lagarde, ha demanat calma als ciutadans, són molts els conductors que avui han causat cues a les benzineres per a comprar combustible preveient que es pugui acabar aviat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any