La divisió pren cos de nou al Barça

  • L'assemblea aprova l'acció de responsabilitat contra la junta de Laporta per una diferència de només vint-i-nou vots: 468 a favor i 439 en contra

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.10.2010 - 15:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Només per vint-i-nou vots de diferència els compromissaris del Barça han assumit en l’assemblea general ordinària exercir una acció de responsabilitat contra Joan Laporta, decisió que el president Sandro Rosell ha qualificat com la ‘més important de la història del club’. Rosell ha atacat amb duresa la gestió econòmica de l’anterior junta del Barça. Rosell ha presentat les conclusions de l’informe (pdf) de l’auditoria encarregada per la seva junta, segons el qual l’exercici anterior es va tancar amb pèrdues de 79 milions d’euros. Laporta va denunciar dijous que l’operació tractava de perjudicar-lo políticament (vídeo).

Els més de mil compromissaris presents avui a l’assemblea han aprovat la liquidació de l’exercici econòmic 2009/10, en aquest cas per majoria, i tot seguit l’assemblea ha votat si el club havia d’emprendre accions legals contra la junta de Laporta. Ara seran els tribunals els que hauran de determinar si l’anterior junta ha tornar o no els 48 milions d’euros que reclama l’actual junta.

Amb tot, el responsable de l’àrea econòmica del club, Javier Faus, ha dit que no es pot afirmar que s’hagi comès cap il·legalitat ni que cap dirigent de l’anterior junta hagués desviat diners del club. ‘El que debatem és una mala gestió econòmica no justificada’, ha dit. Alguns dels socis que han pres la paraula han defensat la seva intervenció, però molts d’altres han estat molt crítics amb la nova junta i han retret a Faus la manca d’informació, car els socis no han tingut accés al contingut sencer de l’auditoria, palesant una gran divisió a la sala que després ha quedat reflectida en el resultat de la votació.

Els arguments de Sandro Rosell

Just abans de la votació, el presindet Rosell ha exposat els arguments, segons el seu criteri, a favor de votar sí i també els arguments a favor de votar en contra de l’acció de responsabilitat. Ell no s’ha mullat i ha acabat votant en blanc. Vegeu les diapositives (pdf), amb el detall d’aquests arguments, que ell mateix ha fet servir en la presentació.

La polèmica dels comptes

La polèmica es va obrir quan la nova junta va revisar els comptes aprovats per Laporta, poques setmanes després d’arribar al club. Laporta havia aprovat uns comptes amb un benefici d’11,1 milions d’euros, mentre que la revisió de la junta de Rosell amb el suport de l’empresa d’auditories Deloitte presentava un dèficit de 77,1 milions.

Laporta va comparèixer dijous per defensar la gestió econòmica de la junta que ell presidia. L’acompanyaven el responsable econòmic de la junta aquests últims anys, Xavier Sala i Martín, i el director general, Joan Oliver. Laporta va dir que la seva gestió en el terreny econòmic havia estat impecable i va denunciar ‘les calúmnies i les falsedats’ que difon l’actual junta de Sandro Rosell per perjudicar la seva carrera política.

Laporta es va confessar orgullós d’haver construït ‘el millor Barça de la història des del punt de vista esportiu, econòmic i social’. I va advertir que, si s’aplicava el còmput global del seu mandat de set anys als comptes, el resultat era positiu, amb beneficis per al club. En la conferència de premsa, Sala Martín va exposar els principis i criteris econòmics que va aplicar la junta de Laporta, dels quals es desprèn el benefici d’11 milions d’euros, i els va contraposar als que ha aplicat la nova junta, segons la qual l’exercici de l’any passat es va tancar amb 79 milions d’euros. Vegeu el vídeo de la conferència de premsa, amb les intervencions de Laporta, Sala Martín i Oliver.

Sala Martín ja va respondre a les acusacions el mes de juliol passat, amb la publicació d’un article en què atribuïa la diferència dels comptes a les dates en què les dues juntes atribueixen els ingressos, pagaments i despeses. I afegia que aquesta podia ser una estratègia de la nova junta per atribuir-se uns millors balanços al juny que ve, amb els prop de setanta milions d’ingressos que no comptabilitza dins l’exercici anterior, i recuperar així la totalitat de l’aval de 60 milions que a final de temporada va dipositar a la Lliga.

Voluntat de perjudicar la seva carrera política

Laporta, que és candidat de Solidaritat Catalana a les pròximes eleccions parlamentàries, va dir: ‘Els compromisos de Sandro Rosell i alguns partits polítics (que no va concretar) tenen per objectiu una evident voluntat de perjudicar la meva incipient carrera política… És força evident la voluntat de perjudicar-la i, per això, em difamen perquè en resti la sospita.’ Laporta va dir que tenia prou energia per a combatre totes aquestes acusacions.

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any