La marxa de les torxes i el memorial centren l’homenatge a Companys

  • Montilla reivindica Companys com a 'símbol de la Catalunya i l'Espanya que caminaven juntes'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.10.2010 - 11:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La marxa de torxes al Castell de Montjuïc, organitzada per Esquerra, ha obert avui els actes commemoratius del setantè aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. Poc després, s’ha fet l’acte d’homenatge institucional, en què el president de la Generalitat, José Montilla, ha reivindicat la figura de Companys i la de Francesc Macià com a ‘símbols de l’esperit d’aquella Catalunya i d’aquella Espanya que caminaven juntes’.

L’acte institucional ha consistit en un memorial, organitzat pel parlament, al Castell de Montjuïc: l’historiador Antoni Segura, que ha fet una glossa de Companys. Després s’ha dipositat una ofrena floral al monument erigit en el lloc on el van afusellar i durant el minut de silenci s’ha interpretat ‘El cant dels ocells’. Al cementiri de Montjuïc, pocs minuts després de les nou, el president del parlament, Ernest Benach, ha presidit les ofrenes florals. Tot seguit Benach ha declarat: ‘Espanya ha de demostrar que és un gran nació demanant perdó per l’afusellament de Lluís Companys i això vol dir l’anul·lació del judici sumaríssim contra el president’. Segons Benach, ‘és un rosec que no pot durar per més temps. Un judici que va ser una farsa i va ser l’excusa per assassinar el president Companys’.

Després de fer l’ofrena floral al monòlit que recorda el president en el fossar de Santa Eulàlia de Montjuïc, Montilla ha reivindicat la feina feta pel seu executiu per restituir la figura de Companys. ‘La fidelitat a la nostra història ens obliga a reivindicar el president Lluís Companys, i així ho hem fet durant aquest mandat, com mai ho havia fet cap altre govern’, ha dit. ‘Hem fet els passos necessaris per la restitució de la memòria i la dignitat del president Companys’.

El president d’Iniciativa, Joan Herrera, ha coincidit amb Montilla defensant que el tripartit havia fet les millors polítiques de recuperació de la memòria històrica.

Marxa de torxes

A les sis del matí ha començat la marxa de torxes, en què han participat, entre més, l’ex-president d’Òmnium, Jordi Porta; el president d’Esquerra-Barcelona, Oriol Amorós; el president del grup dels republicans a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, i el president d’Esquerra, Joan Puigcercós. Puigcercós ha declarat que la millor manera d’honorar la memòria de Companys és defensant la llibertat i la justícia social de Catalunya. També ha celebrat que el president d’ICV i conseller d’Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, hagi rectificat, per més que al seu parer ho hagi fet tard, demanant que es modifiqui la llei de la memòria històrica de tal manera que anul·li tots els judicis com el de Companys.

L’homenatge de la Comissió de la Dignitat

Els homenatges continuaran al vespre, ara acomboiats per la Comissió per la Dignitat. A les vuit del vespre començaran les exèquies cíviques a l’església de Sant Agustí (al carrer de l’Hospital, a prop de la Rambla), ‘amb la solemnitat que li corresponen com a president del nostre país, i que no se li havien dedicat mai encara’, segons que explica la Comissió. Hi haurà tot un conjunt d’intervencions literàries i de cites de persones sobre la mort de Companys; tot seguit, es llegirà un panegíric de l’historiador Hilari Raguer; finalment, per cloure l’acte, l’Orquestra de Cambra de l’Empordà i la coral Polifònica de Puig-reig, dirigits pel mestre Carles Coll, interpretaran el Rèquiem de Mozart.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any