Escuts i banderes del Pla d’Urgell

  • 4 poblacions tenen pendent d'oficialitzar l'escut i només 3 ho han fet amb la bandera

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Miquel Bresolí
13.10.2010 - 11:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La xerrada de l’heraldista Armand de Fluvià en l’acte inaugural de l’exposició “La força de l’escut” dedicats als escuts locals de Catalunya, que es pot veure a Torregrossa, va tenir un petit apartat dedicat al Pla d’Urgell.

Segons les explicacions de De Fluvià al Pla hi ha 12 municipis que tenen oficialitzat l’escut, per 4 que encara no ho han fet.

Pel que fa a les banderes la xifra baixa d’una manera més dràstica ja que només 3 municipis l’han oficialitzat.

Armand de Fluvià va ensenyar les quatre propostes que havia fet a Bellvís, Mollerussa, el Palau d’Anglesola i Torregrossa, els quatre municipis pendents d’oficialitzar l’escut.

Torregrossa

De fet Torregrossa va engegar l’any passat el procés d’oficialització i va dir que la proposta que s’està parlant amb l’actual consistori, encapçalat per Llorenç Reig, porta camí d’arribar a bon terme.

La proposta mostra una torre acompanyada de 2 monts floronats (en record dels Montsuar, senyors de Torregrossa). A la foto apareixen unes branques que són ornamentals i no formen part de l’escut.

En tots els casos es tracta de propostes presentades als anys 80 i 90 del segle passat, amb alcaldes diferents dels actuals. VilaWeb Mollerussa ha preguntat als tres consistoris sobre aquesta situació.

Bellvís

Francesc Fabregat, alcalde de Bellvís, ha explicat que era coneixedor de que hi havia una proposta, però que veia difícil de tirar-la endavant ja que no recollia el raïm, símbol de Bellvís i que recorda el passat agrícola del municipi abans de l’arribada del Canal i amb el que els seus conveïns es senten identificats. La proposta per Bellvís és l’escut de cairó amb faixes (barres horitzontals) amb els colors dels senyors de Bellvís, groc i vermell.

Mollerussa

Per la seva part Teresa Ginestà, alcaldessa de Mollerussa, ha dit que era un tema que no s’havia prioritzat i, per tant, tractat en aquesta legislatura (també recordant que fa anys que la proposta ja existeix). També hi ha afegit un altre factor que és el cost econòmic que suposa un canvi d’escut que apareix en molts llocs (documents, papereria, banderes, segells municipals,…), difícil d’assumir en l’actual situació econòmica. La proposta per Mollerussa és similar a l’actual on el canvi més destacat és la forma de l’escut que seria de cairó, l’oficial per municipis, i l’edifici central de l’escut presenta la forma oficial d’un hostal, segons l’heràldica medieval catalana, i que és la que s’aplica a Catalunya. També s’aprecia un canvi en els colors de l’escaquer que passen del blanc i negre dels Comtes d’Urgell, al groc i negre dels senyors d’Anglesola.

El Palau d’Anglesola

Pel que fa a Montse Meseguer, alcaldessa del Palau d’Anglesola, ha dit que la proposta li consta que és de la segona legislatura municipal (del 1984, segons va dir Armand de Fluvià). Que en el seu dia es va considerar que la proposta era molt diferent de l’escut del poble i que els veïns no es sentirien identificats amb el canvi. I que, d’aleshores, no s’ha tornat a tractar.

Banderes

Com hem dit la oficialització de les banderes encarà és menor. En aquest cas només Ivars d’Urgell, Miralcamp i Vila-sana tenen bandera oficialitzada. Hi ha altres tres municipis amb propostes fetes: Barbens, Sidamon i Vilanova de Bellpuig.

Barbens

Dolors Gabarra, alcaldessa de Barbens, ha explicat que és un tema aparcat ja que, a la proposta de De Fluvià, el consistori ha presentat arguments per defensar l’actual bandera i no s’han posat d’acord.

Sidamon

Josep Maria Huguet, alcalde de Sidamon, ha explicat que en el seu dia es va prioritzar el canvi de l’escut, com així es va fer, i que el canvi de la bandera es va deixar de banda i no s’ha tornat tractar.

Vilanova de Bellpuig

Pel que fa a Vilanova de Bellpuig, fonts municipals han explicat que el consistori va considerar que la proposta suposava un canvi amb l’actual bandera, amb la que la gent s’hi sentia identificada, i no es va tirar endavant.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb els municipis als fòrums locals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any