Milers de manifestants tornen a sortir a Perpinyà contra la reforma de les pensions

  • Quarta jornada de vaga a tot l'estat, que afecta el transport públic i els aeroports · El text de la llei ja ha estat aprovat pel consell de ministres i la cambra baixa francesa

VilaWeb
Redacció
12.10.2010 - 15:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns vint mil manifestants (4.500, segons la policia) han sortit avui a migdia als carrers de Perpinyà per a protestar contra la reforma de les pensions, que entre més mesures endarreriria l’edat de jubilació dels 60 als 62 anys. La d’avui és la quarta aturada en poc més d’un mes. La jornada de vaga, que ja va començar ahir a la nit, ha comportat anul·lacions en alguns aeroports i també un funcionament a mig gas del transport ferroviari.

Els sindicats, malgrat les darreres modificacions, s’oposen a un dels projectes de llei més importants del mandat de Sarkozy . El text ja ha estat aprovat pel consell de ministres i la cambra baixa francesa. Durant el procés, la majoria parlamentària de dretes ha accedit a algunes de les peticions dels sindicats, com les excepcions perquè es puguin continuar jubilant als 60 anys els qui van començar a treballar d’adolescents o que les mares amb més de tres fills se’ls requereixin menys anys de cotització que a la resta. Aquest dies el text es debat al Senat abans de l’aprovació definitiva.

Els canvis no són suficients ni pels sindicats ni per la principal força de l’oposició, el Partit Socialista (PS). Tots coincideixen en exigir que es mantingui la jubilació als 60 anys, un punt que per al govern francès és innegociable. El president francès, Nicolas Sarkozy, considera que és indispensable ampliar la vida laboral dels francesos per reduir el dèficit que s’ha generat per l’allargament de l’esperança de vida.

En alguns casos, l’avís de vaga no té una durada determinada i es podria prolongar més d’una jornada si els treballadors ho decidissin. És el cas de la SNCF, la societat pública de trens de França. En les aturades del transport a Catalunya Nord es preveu que funcionin un de cada dos trens de TGV i quatre de cada deu combois de TER. A més, es preveu que s’anul·laran el 50% dels vols a l’aeroport d’Orly i un 30% als de Charles de Gaulle i Beauvais. Els trens de llarga distància que connecten el Principat amb l’estat francès no funcionaran. Els trajectes s’iniciaran i es finalitzaran a l’estació de Portbou. L’afectació de l’aturada es pot consultar ací per la SNFC i ací pel TER.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any