Quinze mil persones es manifesten a València pel Nou d’Octubre

  • El lema de la manifestació d'enguany era 'Pels drets nacionals i socials' · Presència destacada del valencianisme a la processó cívica de la senyera · Camps reivindica l'eix econòmic País Valencià-Madrid

VilaWeb
Redacció
09.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sota el lema ‘Pels drets nacionals i socials’ i amb la lectura d’aquest manifest (pdf), quinze mil valencians han sortit al carrer per a manifestar-se un any més pel Nou d’Octubre. La manifestació ha eixit a les sis de la vesprada de la plaça de Sant Agustí de València i ha servit, encara un any més, per insistir en les reivindicacions del país.

La Comissió Nou d’Octubre ha volgut recordar amb la manifestació la cara festiva de commemoració de l’entrada de Jaume I a València i el naixement del País Valencià. Però també observa amb preocupació la situació actual del País Valencià: ‘Viu una progressiva degradació de la nostra salut com a societat’. Considera que el principal responsable d’aquesta situació és l’actual govern, ‘que s’ha convertit en un factor negatiu per a l’economia, les llibertats, el territori, la cultura i la llengua’. Durant la marxa s’han cridat consignes a favor de la independència i de la llengua. Un fort dispositiu policíac ha protegit en tot moment la manifestació.

Processó cívica i valencianista

Al matí s’ha fet la tradicional processó cívica de la senyera, en què ja fa alguns anys que grups valencianistes, al voltant del Centre d’Actuació Valencianista, hi participen perquè no quedi en mans de la ultradreta. En la processó d’avui, la presència valencianista ha estat molt destacada, amb més de quatre-centes persones. Per primera vegada, el desplegament policíac que sol seguir l’acte per a evitar actes de sabotatge de la ultradreta ha vigilat exclusivament els grups feixistes, i no els representants de formacions democràtiques. El secretari general del Bloc, Enric Morera, ha agraït la tasca dels cossos de seguretat per a garantir la presència valencianista en la processó, un acte on els militants de partits i organitzacions d’ultradreta han intentat aquests últims anys d’impedir. Per Morera, el dispostiu ordenat des de Madrid ‘ha estat impecable i la policia ha garantit que la gent valencianista de veritat puga exercir el seu dret democràtic de participar en un acte públic’.

Camps reivindica l’eix País Valencià-Madrid

Anteriorment, el president de la Generalitat, Francisco Camps, ha destacat en un dels discursos que ha pronunciat per la diada que amb l’arribada de l’AVE al País Valencià, al desembre, es compleix ‘una reivindicació històrica’ que permet un ‘canvi definitiu per al futur’ dels valencians. En paral·lel a la reclamació de l’arribada de l’alta velocitat a Alacant i Castelló, i també del corredor mediterrani, Camps ha reivindicat l’eix País Valencià-Madrid com a motor econòmic espanyol, en contraposició del tradicional eix del nord. Pel president, l’AVE connecta ‘dos territoris complementaris, moderns i capaços de capgirar la història d’Espanya’.

El president ha ofert al migdia al Palau de la Generalitat la recepció oficial de la diada, on no han assistit els diputats del grup parlamentari de Compromís: Enric Morera, Mònica Oltra, Mireia Mollà ¡ Josep Maria Panyella. Sí que han assistit a l’acte institucional del matí. ‘Com és habitual acudirem a l’acte institucional per a celebrar un dia tan important com el Nou d’Octubre, en el qual s’han de reivindicar els drets nacionals del poble valencià’, va dir ahir Mireia Mollà. ‘Cal saber distingir entre govern i la institució de la Generalitat, que està per sobre del nivell de claveguera al qual s’ha situat Francisco Camps amb la seva acció de govern’.

Intersindical Valenciana vol aprofitar la diada per a reflexionar

Intersindical Valenciana ha instat (pdf) els valencians a aprofitar la diada per a reflexionar ‘sobre el model de país, car en aquests moments es caracteritza per la desocupació, la crisi, la repressió, la corrupció, la uniformitat i l’enfrontament’. La Intersindical ha recordat que la diada arriba després d’una vaga general i en un dels moments més dificíls pel País Valencià, tant des del punt de vista de les aspiracions socials com nacionals.

El sindicat considera que el govern vol transmetre una ‘visió idíl·lica de la realitat’ perquè viu preocupat pels tribunals que investiguen els casos de corrupció que l’esquitxen.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any