Estèril junta de portaveus municipals sobre la trama corruptiva de Ciutat Vella

  • La reunió no aporta cap novetat · L'oposició reitera la demanda d'informació i el govern municipal anuncia que ha demanat permís a la jutgessa per a mostrar el sumari als altres grups

VilaWeb
Redacció
09.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot i l’expectació generada, i malgrat les dues hores de reunió, la junta extraordinària de portaveus municipals de Barcelona convocada d’urgència per a tractar la presumpta trama corruptiva de Ciutat Vella no va aportar ahir cap novetat sobre el cas i es va demostrar estèril. Almenys això és el que es desprèn de les explicacions que van fer els diferents portaveus a la sortida de la reunió.

El govern municipal, representat per la regidora de Ciutat Vella, Assumpta Escarp, va anunciar que el batlle de la ciutat, Jordi Hereu, havia demanat ahir mateix, i de manera formal, permís a la jutgessa que instrueix el cas per a mostrar el sumari als altres grups municipals. Fins ara, filtracions a banda, el sumari només és en possessió de les parts.

En una línia semblant a l’exhibida dijous al ple del districte de Ciutat Vella, els grups de l’oposició van reclamar més informació al govern i poder tenir accés al sumari, però evitant de tenir una posició ni conjunta i ni excessivament contundent. Tots van coincidir, això sí, a lamentar que la petició per a tenir accés al sumari arribés tot just ara, tenint en compte que les parts personades al procés van disposar del sumari al mes de juliol.

El portaveu del grup de CiU, Joaquim Forn, va demanar al batlle Hereu que fes una declaració formal sobre aquest cas i depurés responsabilitats. ‘La gravetat dels fets és evident per a tothom menys per al batlle’, va die Forn, que va afegir: ‘potser a hores d’ara no hi ha responsabilitats legals depurables, però sí que n’hi ha de polítiques i morals i per això cal que el batlle prengui decisions i doni la cara’.

Aquesta fou una posició compartida pel Partit Popular, que va ser el grup més dur. La portaveu, Àngels Esteller, va dir que la informació donada a la reunió era ‘del tot insuficient i fins i tot contradictòria’, en referència, especialment, als motius que segons el govern municipal van portar a canviar de districte, de Ciutat Vella a Nou Barris, el funcionari responsable de la concessió de llicències i encausat en el cas, Heliodoro Lozano. Segons Esteller, al juliol es va justificar aquest canvi d’una determinada manera i ara d’una altra, sense donar-ne més detalls.

Ester Capella, d’Esquerra, també va demanar més informació i no va descartar de demanar dimissions un cop coneguts els termes exactes del sumari. ‘Per ara no estem en condicions de demanar dimissions perquè les úniques infomacions que tenim són periodístiques’, va dir, després d’exigir ‘mesures urgents’ a Hereu.

Pel que fa a Iniciativa, membre del govern, la seva portaveu, Isabel Ribas, es va limitar a dir que cal dotar el procés de transparència i es va felicitar per la política que el govern d’Hereu exerceix en aquesta línia. Ribas va dir, això sí, que Iniciativa tampoc no ha tingut accés al sumari.

Finalment, el portaveu del grup socialista, Francesc Narváez, va dir que el govern municipal s’havia comportat de ‘manera correctíssima’ i que l’única urgència que hi ha ara és purament mediàtica. Va negar, fins i tot, a preguntes de VilaWeb, que hi hagués cap urgència política per a aclarir el cas, argüint que els fets es troben judicialitzats i que ara és la justícia qui n’ha de determinar. I va recordar que ni l’actual regidor de Comerç, Roger Pallarols, ni Joan Albert Dalmau, gerent de Seguretat, es troben encausats, tot i que apareguin citats al sumari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any