Pressió internacional per l’alliberament del Nobel de la pau Liu Xiaobo

  • La concessió del prestigiós guardó irrita la Xina, que crida a consultes l'ambaixador noruec · Xiaobo fou condemnat a onze anys de presó per reivindicar la llibertat d'expressió i eleccions democràtiques

VilaWeb
Redacció
08.10.2010 - 19:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La concessió del premi Nobel de la pau a l’escriptor i dissident xinès Liu Xiaobo ha provocat la reacció irritada del govern xinès, que ja ha cridat a consultes l’ambaixador noruec. Les principals potències mundials i la UE han reaccionat amb satisfacció a la decisió del jurat noruec i han reclamat l’alliberament de l’activista. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha dit que ‘el premi ens recorda que les reformes polítiques no avancen i que els drets humans essencials han de ser respectats’.

‘Els últims trenta anys, la Xina ha fet progressos importants en les reformes econòmiques i en la vida dels seus ciutadans, treient-ne centenars de milions de la pobresa’, ha destacat Obama, que l’any passat va ser el sorprenent guardonat amb el Nobel de la pau.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha afirmat que la decisió del Comitè del Premi Nobel és ‘un missatge contundent de suport a tots els que al voltant del món i sovint pagant un gran preu personal, treballen a favor de la llibertat i dels drets humans’.

Una altra reacció significativa ha estat la del dalai lama, que ha felicitat Liu i ha dit que el premi significa un reconeixement al número creixent de veus que demanen reformes a les autoritats des de dins de la Xina. El líder religiós i polític del Tibet s’ha afegit a la petició d’alliberament de Liu a les autoritats xineses.

En canvi, el ministeri d’Afers Estrangers xinès ha qualificat d’obscenitat la concessió del premi. Liu, de cinquanta-quatre anys, fou condemnat l’any passat a onze anys de presó per haver escrit la ‘Carta 08‘, que reclamava àmplies reformes polítiques al país.

Anteriorment, Liu Xiaobo ja havia estat empresonat per l’activa participació en les protestes a favor de la democràcia el 1989 a la plaça de Tiananmen de Pequín. El govern xinès havia advertit Noruega que hi hauria conseqüències si Xiaobo resultava guardonat.

Premi a la defensa dels drets humans a la Xina

El comitè noruec del Nobel ha valorat ‘la llarga lluita no violenta pels drets humans fonamentals a la Xina’. En l’escrit de justificació del premi, el comitè destaca que, per més que l’article 35 de la constitució xinesa destaca que els ciutadans tenen llibertat d’expressió, de premsa, de reunió i de manifestació, la pràctica ha demostrat que no és així.

Liu Xiabobo s’ha imposat a dues-centes trenta-sis persones i organitzacions que eren candidates a rebre el Nobel de la pau d’enguany, una xifra rècord.

La dona del guardonat, Liu Xia, ha dit que és molt improbable que el seu marit hagi rebut la notícia, atès que no té accés a telèfon.

Dos Nobel per a membres del PEN Club

Es dóna la circumstància que Liu Xiaobo, primer xinès que rep el Nobel de la pau, va ser en el passat president del PEN independent xinès. Ahir, l’escriptor peruà Mario Vargas Llosa, ex-president del Pen Internacional, va rebre el premi Nobel de literatura.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any