Els grups municipals intenten forçar avui els socialistes a ensenyar el sumari de la corrupció a Ciutat Vella

  • El Ple del districte aprova una moció d'Esquerra que demana apartar els consellers sospitosos de formar part de la trama corrupte. També, rebutjà una proposta del PP enla que demanava una auditoria des del 2003

VilaWeb
Redacció
08.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest migdia es reunirà la Junta de portaveus de l’Ajuntament de Barcelona per reclamar la informació sobre el sumari de la corrupció a Ciutat Vella, que el PSC és nega a donar als diferents grups municipals, malgrat la jutgessa fa temps que ha aixecat el secret de sumari.  S’espera que aquesta Junta tingui més conseqüències que el Ple del Consell de Ciutat Vella que es va celebrar ahir.

De les tres mocions presentades, només es va aprovar la moció (pdf) d’Esquerra que proposava suspendre temporalment els consellers de districte relacionats amb la presumpta trama de corrupció sobre les llicències de locals. Hi van votar a favor tots els partits excepte el PP. Els republicans van explicar que cal que aquests consellers siguin apartats temporalment dels càrrecs fins que no s’aclareixi la investigació. 

En canvi, les propostes de CiU i el PP, que reclamaven accions més incisives no va ser aprovades. Per una banda CiU proposava (pdf) un Ple extraordinari i per l’altra, la moció del PP demanava una comissió d’investigació i una auditoria sobre les llicències des del 2003.  Es preveu que l’expectativa generada ahir, es traslladi avui a la Junta de Portaveus, doncs el tema en cap cas queda tancat amb el ple d’ahir.

 CiU i Esquerra van sortir al pas ahir de la informació publicada per La Vanguardia segons la qual hi ha dos alts càrrecs de l’Ajuntament de Barcelona investigats per presumpta corrupció en la inspecció de locals de lleure: l’un és l’actual regidor de Comerç, Roger Pallarols; l’altre, el gerent de Prevenció, Seguretat i Mobilitat, Joan Albert Dalmau. Ambdues formacions van exigir al batlle, Jordi Hereu, que els faciliti la informació del sumari i que sigui contundent amb els responsables d’irregularitats.

El sumari de la investigació judicial també revela amenaces de mort a l’ex-regidora de la Ciutat Vella Itziar González, que va dimitir fa mig any, i a una funcionària del seu equip. 

El president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, considera que els fets són gravíssims, però lamenta que no tingui accés al sumari judicial. ‘Hem demanat formalment una reunió de la junta de portaveus perquè l’ajuntament ens digui què sap i perquè corrobori o desmenteixi el que diuen els diaris’, va explicar.

Per la seva banda, el president d’Esquerra a l’ajuntament, Jordi Portabella, va demanar a Hereu que actuï ràpidament i diligent. ‘Reclamem que els socialistes prenguin consciència de la gravetat que suposa aquest degoteig de notícies per la institució’, va dir Portabella, que vol que el PSC actuï ‘amb vehemència i de manera ràpida i diligent aplicant mesures que evitin les sospites permanents’.

El regidor d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, va dir que exigirà el cessament de qualsevol imputat en el cas. També va assegurar en un comunicat que la coalició ‘exigirà de manera immediata i cautelar dels imputats en relació a les seves funcions i responsabilitats vinculades a la seva imputació’.

El començament de la investigació

La titular del jutjat d’instrucció número 33 de Barcelona, Elisabet Castelló, investigava una causa contra dos prostíbuls de Castelldefels, el Riviera i el Saratoga, que van ser clausurats. En els tràmits va aparèixer el nom de l’enginyer Joaquim Quílez, a qui es relacionava amb irregularitats en la concessió de llicències municipals en connivència amb Heliodoro Lozano, cap de serveis tècnics de la Ciutat Vella entre 2001 i 2008. Per això la jutgessa va obrir una peça separada del cas. Tots dos, juntament amb la funcionària Elena Ariza, van ser encausats. Quílez i Lozano, a més van passar mig any a la presó; a l’enginyer, a més, se l’acusava d’amenaces a l’ex-regidora Itziar González.

El sumari de la jutgessa Castelló, segons la informació publicada per La Vanguardia, recull una conversa telefònica intervinguda pels mossos d’esquadra l’any passat, en què Heliodoro Lozano parla amb el Joan Albert Dalmau de fer inspeccions rutinàries per a fer veure que l’ajuntament actuava a la zona del Port Olímpic, on hi ha uns locals dels quals el regidor Pallarols n’és l’advocat. En la conversa, Lozano explicava que havia sabut que havien robat a algú molt important a la zona del Port Olímpic i que aquesta persona havia trucat la guàrdia urbana i que no s’havia fet res i que per això s’havia decidit a investigar la situació dels locals, les inspeccions municipals, etc. Lozano, segons la transripció de la conversa que publica el rotatiu, diu a Dalmau que convindria fer unes inspeccions rutinàries per a poder justificar activitat municipal.

Amenaces de mort a González i al seu equip

També l’any passat la regidora Itziar González, que va dimitir del càrrec l’abril d’enguany, va patir un robatori a casa seva, en què es van endur ordinadors i van deixar altres objectes de valor. Poc després, segons el diari barceloní, va rebre a la bústia de casa seva una carta en què se l’amenaçava de mort si no dimitia, fent extensiva l’amenaça a la gerent del districte. La cap de llicències de Ciutat Vella va rebre una altra carta amb el mateix to, i va deixar la feina. L’informe dels mossos inclòs al sumari vincula Joaquim Quílez amb aquestes amenaces, pels impediments que posava l’equip d’Itziar González a la concessió de llicències.

Es dóna el cas que quan González va arribar a la regidoria de Ciutat Vella el 2007 va nomenar una nova gerent i una nova arquitecta tècnica i va substituir cinc funcionaris, entre els quals Lozano, per a evitar males pràctiques.

Pallarols nega la vinculació amb la trama

En un comunicat, Pallarols va explicar que va abandonar la seva tasca com a advocat i la seva dedicació a Pymec-comercio el 2007, abans de la seva incorporació professional a l’ajuntament a començament del 2008. Va defensar que va exercir la seva professió amb ‘submissió al dret com l’exerceixen milers d’advocats cada dia’, i va afegir que no li consta haver estat investigat mai en cap procediment judicial.

El PSC va emetre aquest comunicat negant que ningú de l’agrupació de Ciutat Vella hagi amenaçat Itziar González i expressant el suport a l’ex-regidora per les amenaces que hagi rebut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any