L’escriptor Mario Vargas Llosa obté el Premi Nobel de Literatura 2010

  • Ho ha anunciat a migdia l'Acadèmia Sueca

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.10.2010 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mario Vargas Llosa (Arequipa, Perú, 1936) ha estat distingit amb el Premi Nobel de Literatura 2010 ‘per la seva cartografia de les estructures del poder i per les seves imatges mordaces de la resistència de l’individu, la revolta, i la derrota’, segons l’Acadèmia sueca. Vargas Llosa és a punt de publicar una altra novel·la ‘El sueño del celta’ (Alfaguara), que arribarà a les llibreries el 3 de novembre (el diari El País n’ofereix en exclusiva les primeres pàgines).

Vargas Llosa és actualment a Nova York, perquè fa classes a la Universitat de Princeton. Segons el president del jurat de l’Acadèmia sueca, Peter Englund, l’escriptor s’ha emocionat, i ha dit que aniria a recollir el premi el 10 de desembre. En realitat, el premi ha estat una sorpresa, perquè no figurava en cap travessa. Varga Llosa ja ha dit

Mario Vargas Llosa es va fer conèixer l’any 1959 amb el recull de contes ‘Los jefes’ (premi Leopoldo Arias), però la seva primera novel·la, ‘La ciudad y los perros’, no va arribar fins el 1963. El 1970 es va instal·lar a Barcelona, on va coincidir amb Gabriel García Márquez, just quan esclatava el ‘boom’ mundial de la literatura llatinoamericana.

La seva obra escrita és molt vasta, de ficció i de no-ficció: conte, assaig, novel·la, teatre, memòries. Entre les novel·les més llegides hi ha ‘La fiesta del chivo’, ‘La ciudad y los perros’, ‘La casa verde’, ‘Conversación en la Catedral’, ‘La guerra del fin del mundo’…, i l’ha fet mereixedor de molts premis: el Cervantes, el Príncep d’Astúries, el Planeta, el Rómulo Gallegos, i ha estat investit doctor honoris causa per algunes universitats de tot el món.

Cal recordar, també, que és un gran entusiasta del ‘Tirant lo Blanc’, sobre el qual va escriure ‘Carta de batalla por Tirant lo Blanc’ (1969), pròleg d’una edició en espanyol de la novel·la de Joanot Martorell.

Però no solament s’ha dedicat a la literatura: el 1990 va participar en les eleccions presidencials de la república peruana al capdavant del Frente Democrático-FREDEMO, però no les va guanyar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any