Suspès fins el mes vinent el judici a Saïda Saddouki

  • La jutgessa ha acceptat la petició de proves de la defensa · Saddouki és encausada per injúries després d'acusar el capità de la guàrdia civil balear de discriminació lingüística

VilaWeb
Redacció
07.10.2010 - 11:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El judici a la traductora de Palma Saïda Saddouki ha quedat suspès fins el 4 de novembre. La magistrada ha acceptat les dues proves demanades per l’advocat de la defensa, a qui en una vista anterior li havien estat denegades, de manera que ara té un mes de marge per accedir a l’expedient d’investigació interna que va obrir la guàrdia civil i a la cinta de vídeo de la porta de la caserna on Saddouki va dir que havia estat vexada per parlar en català.

 

Justament, després que Saddouki acusés el capità de la guàrdia civil balear, Bartolomé del Amor, de vexar-la per parlar en català, Del Amor va presentar en contra d’ella una denúncia per injúries greus. ‘Sóc la víctima real i m’han convertit en encausada’, va dir ahir Saddouki a VilaWeb.

Els fets són de l’agost del 2007, quan Saïda Saddouki va anar a la caserna de la guàrdia civil de Palma, on l’havien reclamada per fer unes traduccions. Segons el relat dels fets d’aleshores, quan el capità del Amor i l’agent Sarro van sentir Saddouki parlar en català, la dona va perdre la feina i va ser insultada i humiliada. Saïda fou retinguda durant vint minuts a l’entrada de la casena i no va poder veure el capità. L’endemà hi va tornar i va poder parlar amb el capità, i aquest li va dir, en espanyol: ‘A mi me parece vergonzoso que seas de otro país y defiendas un idioma que ni siquiera existe, porque unos se lo han inventado y, encima, vienes tú a defenderlo! (…) Lo que me faltaba: una mora catalanista! (…) Si quieres el catalán pues quedaté con él! (…) Sabes que aquí no hay nada que odiemos más como ese maldito idioma y posturas como la tuya!’.

Saïda va explicar els fets i va rebre el suport de l’Obra Cultural Balear (OCB), que va organitzar uns quants actes de suport. Però el capità va negar els fets i va interposar una querella contra Saddouki per un delicte d’injúries greus. Ara l’acusació sol·licita 10.000 euros d’indemnització i una multa de 2.520 euros. I la fiscalia vol 1.000 euros en concepte de responsabilitat civil i 1.440 de multa.

‘Em costa de creure que hagin presentat una querella’, diu Saddouki a VilaWeb, i insisteix que la víctima de tot plegat és ella. ‘Juguen amb avantatge’, diu, perquè és la paraula d’un contra la d’una altra: la d’un guàrdia civil contra la de Saddouki, ‘una ciutadana com qualsevol altra’ que, a més, no tindrà testimonis, perquè els fets van passar en una sala en què hi havia l’agent i la dona. En tot cas, Saddouki es mostra esperançada que s’arxivi el cas i diu, segura: ‘Estem tranquils perquè nosaltres hem dit la veritat en tot moment’. 

Ara, però, les coses poden canviar, perquè l’advocat de Saddouki ha aconseguit que la jutgessa li permeti aportar dues proves importants: d’una banda, l’expedient d’investigació interna que va obrir la delegació del govern espanyol a les Illes després de la denúncia de Saddouki; i d’una altra, la cinta de vídeo de l’entrada de la caserna on la dona diu que van passar els fets.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any