Saïda Saddouki declara per injúries després d’acusar el capità de la guàrdia civil balear de discriminació lingüística

  • Va dir que havia estat vexada però el capità va presentar-li una querella

VilaWeb
Redacció
07.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La magistrada del Jutjat Penal número 1 de Palma, Concepció Moncada, jutja avui la traductora Saïda Saddouki, que el capità de la guàrdia civil balear, Bartolomé del Amor, va denunciar per injúries, quan ella l’havia acusat d’haver-la vexada per haver parlat en català fa tres anys. Saddouki diu a VilaWeb que va al judici amb tristor: ‘Sóc la víctima real i m’han convertit en encausada’.

Els fets són de l’agost del 2007, quan Saïda Saddouki va anar a la caserna de la guàrdia civil de Palma, on l’havien reclamada per fer unes traduccions. Segons el relat dels fets d’aleshores, quan el capità del Amor i l’agent Sarro van sentir Saddouki parlar en català, la dona va perdre la feina i va ser insultada i humiliada. Saïda fou retinguda durant vint minuts a l’entrada de la casena i no va poder veure el capità. L’endemà hi va tornar i va poder parlar amb el capità, i aquest li va dir, en espanyol: ‘A mi me parece vergonzoso que seas de otro país y defiendas un idioma que ni siquiera existe, porque unos se lo han inventado y, encima, vienes tú a defenderlo! (…) Lo que me faltaba: una mora catalanista! (…) Si quieres el catalán pues quedaté con él! (…) Sabes que aquí no hay nada que odiemos más como ese maldito idioma y posturas como la tuya!’.

Saïda va explicar els fets i va rebre el suport de l’Obra Cultural Balear (OCB), que va organitzar uns quants actes de suport. Però el capità va negar els fets i va interposar una querella contra Saddouki per un delicte d’injúries greus. Ara l’acusació sol·licita 10.000 euros d’indemnització i una multa de 2.520 euros. I la fiscalia vol 1.000 euros en concepte de responsabilitat civil i 1.440 de multa.

‘Em costa de creure que hagin presentat una querella’, diu Saddouki a VilaWeb, i insisteix que la víctima de tot plegat és ella. ‘Juguen amb avantatge’, diu, perquè és la paraula d’un contra la d’una altra: la d’un guàrdia civil contra la de Saddouki, ‘una ciutadana com qualsevol altra’ que, a més, no tindrà testimonis, perquè els fets van passar en una sala en què hi havia l’agent i la dona. En tot cas, Saddouki es mostra esperançada que s’arxivi el cas i diu, segura: ‘Estem tranquils perquè nosaltres hem dit la veritat en tot moment’. 

Era previst que la vista judicial se celebrés el passat 14 de setembre, però es va ajornar perquè un dels guàrdia civils, destinat fora de Mallorca, no podia declarar per videoconferència. Aquell dia, un grup de membres de l’OCB van concentrar-se a les portes dels jutjats per donar suport a Saddouki. El portaveu de l’OCB, Tomeu Martí, va lamentar aleshores que la inculpada patís ‘maltractaments i insults’ per parlar català i va considerar ‘absolutament ridícula, covarda i esperpèntica’ l’actitud del delegat del govern, Ramon Socías, davant d’aquest cas de discriminació lingüística. ‘Ha demostrat que no està preparat per al càrrec i hem de reflexionar sobre el fet que personatges com ell ostentin aquests càrrecs, cosa que demostra com funciona el sistema democràtic’, va recriminar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any