La poesia torna a l’Horiginal

  • Torna a obrir amb la Gran Festa Màrius Torres

VilaWeb
Montserrat Serra
06.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa set mesos que l’ajuntament va tancar sense avís (vídeo / manifest) el racó per excel·lència de la poesia oral de Barcelona: la sala del fons del restaurant l’Horiginal, del carrer de Ferlandina. L’espai no tenia els permisos del cas. Ara, després d’unes obres menors i d’haver trobat la fórmula apropiada, torna a obrir com a llibreria. El poeta Josep Pedrals, sabedor que s’hi faran recitals, l’anomena ‘la primera llibreria oral del món’. Avui, a partir de dos quarts de nou del vespre, Gran Festa Màrius Torres.

Legalitzar l’espai

A la primeria l’Horiginal va obrir amb una doble llicència de restaurant i de llibreria. Ara, per legalitzar l’obrador no es podia proposar una ampliació del restaurant, perquè el nou pla d’usos de la Ciutat Vella, aprovat el juliol, no permet de donar llicències per a obrir nous restaurants ni per a ampliar els ja oberts. Això va fer que el propietari de l’Horiginal optés per una llicència d’ampliació de llibreria.

De fet, el permís ja és aprovat, però la tramitació de la llicència encara no ha començat, a l’espera de la publicació d’aquest nou pla d’usos de la Ciutat Vella, que serà l’1 de novembre.

Gran Festa Màrius Torres

El 2011 farà deu anys que Josep Pedrals i Ferran Garcia van començar a programar poesia cada dimecres, i algun dijous, en aquest espai singular que ells anomenen H.O.R.I.N.A.L. (Obrador de Recitacions I Noves Actituds Literàries). ‘Jo m’enyorava aquests mesos, diu Pedrals a VilaWeb; a la setmana, hi faltava alguna cosa, sense la poesia de l’Horiginal’. Avui ell serà l’encarregat de presentar i de provar de donar el ritme adequat a la Gran Festa Màrius Torres, un recital ple de sorpreses dedicat al poeta lleidatà, que enguany fa cent anys que va néixer.

‘Tenim el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, comenta Pedrals, i té sentit dedicar la reobertura a Màrius Torres, perquè és membre del nostre Parnàs particular, forma part del cànon dels ‘horinalistes’. És un acte obert i tenim assegurada la presència dels poetes de la casa: els de la colla de l’editorial Labreu, l’Enric Casasses, en Carles Duarte… Serà una nit plena de sorpreses: hi haurà una lectura de l’edició en Braille dels poemes de Màrius Torres i l’aprofitarem per fer la presentació mundial del volum ‘Màrius Torres tradueix’ (Alfazeta), en què veuen la llum per primer cop totes les traduccions de clàssics que va fer Màrius Torres durant la seva estada al sanatori. També hi haurà un joc de l’Oriol Comas, en Xavier Grasset llegirà un poema, i moltes més coses que ens anirem trobant.

Més activitats d’octubre

L’H.O.R.I.N.A.L. ja té programat tot el mes d’octubre: el dimecres 13, presentació de ‘Les balades’ de François Villon, traduïdes per Andreu Subirats i publicades per Labreu; el dimecres 20, el Grup Aude (Bernat Feliu, José Icaria, Leo Bert et altri) presentarà els llibres que publica sota el segell del mateix nom; i dimecres 27, recital de Paulo Ferraz, que és un dels poetes paulistes (de São Paulo) més actius (motor de l’editorial poètica Sebastião Grifo i de la revista Sebastião).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any