La manifestació pels drets civils i polítics col·lapsa Bilbao

  • Respon a la prohibició de la marxa prevista per a l'11 de setembre i que fou prohibida per l'Audiència espanyola

VilaWeb
Redacció
02.10.2010 - 20:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de manifestants han marxat aquesta tarda pels carrers de Bilbao contra la prohibició de les manifestacions, a favor dels drets humans, civils i polítics, i entre crits d’independència. La marxa ha estat tan concorreguda que ha col·lapsat tot el centre de la ciutat. Representants del col·lectius socials que van donar suport a la manifestació de l’11 de setembre prohibida per l’Audiència Nacional espanyola portaven la pancarta que obria la marxa i que resava: ‘Sí als drets humans, civils i polítics’. Podeu seguir la marxa a través del Twitter del diari Gara.

També hi havia altres pancartes al llarg de la manifestació, amb lemes com ara ‘Cap imposició, cap violència’ i ‘No a la prohibició de manifestacions’. A banda dels milers de ciutadans que hi assisteixen s’han pogut veuredirigents polítics i sindicals com ara Andoni Ortuzar (PNB), Pello Urizar (EA), Rufi Etxebarria (esquerra independentista), Mikel Arana (EB), Aintzane Ezenarro (Aralar), Adolfo Muñoz (ELA) i Ainhoa Etxaide (LAB).

La manifestació va ser convocada per un grup d’onze persones i, un cop convocada, va anar sumant suports dels col·lectius polítics, socials i sindicals que la setmana passada van subscriure l’acord de Gernika, com ara l’esquerra abertzale, EA i Aralar. Posteriorment, van afegir-se PNB i EB. També donen suport a la marxa l’associació de familiars de presos Etxerat i el Moviment pro Amnistia.

La capçalera de la manifestació ha arribat fins a l’ajuntament, on s’han interpretat uns cants i després ha pres la paraula l’advocat Félix Cañada, que ha dit que aquest era ‘un moment important per a reivindicar tots els drets’ i ha emplaçat la ciutadania basca a ‘caminar cap a la pau i la llibertat’, concloent: ‘Junts ho aconseguirem’.

Després ha estat el torn dels portaveus d’Adierazi EH, organitzadors de la manifestació prohibida al setembre. L’escriptora Eider Rodríguez i l’actor Ramón Agirre han llegit un discurs en què han defensat que la ciutadania basca hagi pres ‘la iniciativa per establir ja i de manera definitiva un nou escenari de democràcia i llibertat plenes al País Basc’. També han explicat que Adierazi EH porta mesos treballant per tal ‘d’involucrar totes les parts implicades en el respecte a un escenari de drets, sense violència, sense exclusions ni imposicions a tot el país’.

‘Estem decidits a emplaçar els poders de l’estat i tothom que posi traves a aquest escenari fins obligar-los a respectar els drets civils i polítics de la ciutadania basca. Estem disposats a posar en marxa una marea social imparable fins que s’estableixin els drets bàsics imprescindibles per avançar en aquest nou escenari i fer-lo permanent’, han insistit. Aquests drets bàsics fan referència a la ‘superació immediata de qualsevol situació d’excepció o de violència’, a la garantia de l’exercici de drets civils, polítics i humans, entre els quals el dret a la vida i la llibertat, la fi de la tortura i el trasllat de presos al País Basc; la legalització immediata dels partits i la desactivació de processaments, judicis i sentències corresponents.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any