Boluda substituirà Pons a l’Associació Valenciana d’Empresaris

  • Fou president del Reial Madrid entre gener i juny del 2009

VilaWeb
Redacció
02.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El junta directiva de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), el lobby més influent de València, va acordar ahir designar l’empresari navilier Vicente Boluda com a successor de l’actual president, Francisco Pons. El nomenament es farà efectiu a la pròxima assemblea general, a proposta de la junta.

Boluda és president del Grupo Boluda Corporación Marítima, que compta amb una de les flotes navilieres de remolcadors i salvament marítim més importants d’Europa controlades per un sol empresari. Adquirí notorietat quan fou nomenat president del Reial Madrid entre els mandats de Ramón Calderón i la segona etapa de Florentino Pérez, de gener a juny de l’any passat. Boluda era vice-president del club des del 2006, sota el mandat de Ramón Calderón.

Francisco Pons accedí a la presidència de l’AVE el 2003, en substitució de Federico Fèlix, que havia dirigit l’associació des del 1988. Boluda, que recentment havia sonat com a possible president de la Cambra de Comerç, és associat de l’AVE des de fa 15 anys.

Un perfil diferent

El relleu al capdavant de l’AVE és especialment significatiu per dos motius. El primer, el creixent pes de l’associació dins de la societat valenciana i de l’activitat empresarial del país. L’AVE ha guanyat capacitat d’influència com a lobby econòmic amb els anys arribant a superar la patronal Cierval, integrada a la CEOE.

I el segon, la diferència de perfil entre l’actual president, Pons, i el futur president, Boluda. Pons, que havia tingut durant tot el mandat el suport del president de Mercadona, Juan Roig, havia introduït una actitud més reflexiva a l’associació i més centrada en el futur de l’economia valenciana, desvinculant-se de l’anterior etapa, molt marcada políticament.

Cal recordar que el pacte post-electoral entre el Partit Popular d’Eudardo Zaplana i Unió Valenciana de l’any 1995 es va signar al despatx de l’aleshores president de l’AVE, Federico Félix, dirigent de la patronal avícola Propollo. De fet, el pacte es coneix encara com el ‘pacte del pollastre’. Per molts, l’arribada de Boluda, que no té el suport explícit de Roig, és vist com un retorn a les polítiques de Félix.

Posició sobre l’arc mediterrani

Cal veure ara quina serà la posició de Boluda respecte el corredor mediterrani, car l’encara president de l’AVE havia qualificat aquesta infrastructura de ‘fonamental, urgent i necessària’. ‘No vull que els meus néts continuïn reclamant el corredor com no hem parat de fer aquests últims trenta anys; no tindria gens de sentit’, va dir Pons fa dues setmanes. Aquestes declaracions van ser la resposta de l’AVE al ministre Blanco, que aleshores va anunciar l’entrada en funcionament, al mes de desembre, de TGV entre València i Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any