Ingressen a presó dos dels detinguts el dia de la vaga

  • La resta, en llibertat amb càrrecs · La majoria no pertanyen al Moviment del 25

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.10.2010 - 19:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

De la quarantena de detinguts el dia de la vaga general arran dels disturbis, tots han acabat sortint en llibertat amb càrrecs excepte dos d’ells, per qui el jutge ha decretat presó provisional. Els imputa els delictes de desordre públic, atemptat a agents de l’autoritat, danys, lesions i incendi. Un centenar de persones s’ha concentrat aquesta tarda davant la Ciutat de la Justícia per donar suport als últims nou detinguts que avui han prestat declaració. La resta de detinguts ja havien sortit en llibertat amb càrrecs.

El Moviment del 25, que va ocupar la seu del Banesto de plaça Catalunya dissabte passat, assegura que la policia no va detenir ningú dels que hi havia dins de l’edifici ocupat. En un comunicat (pdf), denuncia que el desallotjament de l’edifici va ser il·legal i que molts agents no duien visible el número de placa. Pel que fa als disturbis, insisteix que la tensió policíaca no va parar de créixer a partir del desallotjament. També es desvincula, en certa manera, dels incidents i afirma que ‘el caràcter combatiu de la vaga era transversal, compartit i general. Adscriure la seva tonalitat excepcional a un sol sector respon tan sols a una lògica repressiva que pretén desvirtuar l’expressió d’un malestar col·lectiu de caire estructural.’ Ara el Moviment del 25 té previst de tancar-se en assemblea per analitzar i valorar tots els fets de la vaga general. Dilluns n’anunciarà les conclusions.

Polèmica pel desallotjament i l’absència de Boada

El conseller d’Interior, Joan Saura, va comparèixer ahir per donar explicacions sobre els disturbis. Segons Saura, el desallotjament de l’edifici de la plaça de Catalunya, es va fer urgentment, amb coneixement del jutge de guàrdia, per evitar la ‘fustigació dels mossos’, per evitar més delictes penals com els desordres públics, contra la seguretat, la destrucció del mobiliari urbà i perquè no hi hagués incidents després de la manifestació convocada pels sindicats a la tarda.

El jutge titular d’instrucció número 22 de Barcelona ha dit que no havia autoritzat el desallotjament perquè no l’havia sol·licitat qui ho podia fer: el fiscal o el propietari de l’immoble. Els mossos d’esquadra li van fer arribar diumenge un informe sobre la situació de l’edifici i la identificació dels ocupants. Ara, ha dit que dimecres havia donat el vist-i-plau perquè s’evacués l’edifici, arran dels incidents de la vaga.

Els motius exposats per Interior

El secretari de Seguretat, Joan Delort, va comparèixer ahir amb Saura i va explicar, des del punt de vista dels mossos d’esquadra, la seqüència dels fets. Que pel Departament d’Interior l’edifici s’hauria desallotjat diumenge, però no hi havia cap denúncia del propietari. Ara, diumenge a la tarda es va fer la denúncia i els mossos van demanar al jutge de guàrdia autorització per a desallotjar l’edifici, però aquest va obrir un procediment per la via civil que dimecres encara no s’havia resolt.

Durant la jornada de vaga no hi va haver incidents greus fins a migdia. Segons Delort, a les 12.28 un primer piquet va sortir de l’edifici del banc ocupat ‘amb la clara voluntat d’avalotar i va aixecar una barricada entre la ronda de la Universitat, la plaça de Catalunya i la de la Universitat’. Un cop feta, van tornar a l’edifici. Vint minuts més tard, es va tornar a repetir la mateixa acció, alhora que s’aplegaven al voltant de l’edifici grups de centres ocupats de Gràcia. Van començar una marxa cap a la rambla, que els mossos van impedir, però la manifestació va anar pel carrer de Pelai fins a la plaça de la Universitat, on representants sindicals parlaven amb la premsa. Un grup va increpar-los, va pujar la tensió i va començar a haver-hi desordres fins que algú va calar foc a un cotxe de la guàrdia urbana. A més, també hi va haver agressions a unitats de RAC-1 i de COM Ràdio i a un càmera de TV3. Els mossos van tornar a escometre els avalotadors, alguns dels quals van córrer a refugiar-se a l’edifici del banc ocupat, segons la versió d’Interior.

En vist d’això, van posar-se en contacte amb el jutge de guàrdia per explicar-li què passava i per notificar-li que tenien pensat d’entrar a desallotjar l’edifici, perquè servia de ‘refugi i d’atalaia’.

Saura exculpa Boada que es manifestava a Girona durant els aldarulls

El conseller Joan Saura va defensar ahir que el secretari general del seu departament, Joan Boada, participés en una manifestació a Girona mentre hi havia greus aldarulls al centre de Barcelona. Segons Saura, Boada no té competències assignades en seguretat i no forma part dels responsables de l’operatiu en aquests casos.

Sense cap càrrec de consciència, Boada va dir que se n’havia anat, molt tranquil, cap a Girona, perquè també té el dret de manifestar-se i perquè ‘el conseller Saura era al davant de l’operació de la policia’. Aquesta fou la resposta de Boada a l’allau de crítiques per la seva absència a Barcelona.

Un dels més crítics va ser el president de CiU, Artur Mas, que creu que, ‘en un govern normal Montilla hauria de fer plegar Boada’. Els altres partits de l’oposició, Partit Popular i Ciutadans, també van criticar amb duresa l’actuació de Boada i van demanar que fos cessat, ensems amb Saura.

Els partits al govern tripartit no es van voler referir ahir a aquests fets i es van limitar a dir que els incidents eren al marge de la vaga.

També es van afegir a les crítiques al Departament d’Interior els grups de l’oposició de l’Ajuntament de Barcelona, CiU, PP i ERC, que van queixar-se de manca de coordinació entre el govern municipal i el departament de Saura durant els aldarulls de la vaga general.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any