Barcelona i València, escenaris de l’enfrontament entre grups radicals i policia

  • Els mossos han desallotjat l'edifici ocupat a la Plaça de Catalunya de Barcelona i els disturbis s'han escampat pel centre de la ciutat · Diversos ferits per una forta càrrega policíaca en una manifestació a València

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.09.2010 - 21:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jornada de vaga d’avui se salda també amb molts incidents a Barcelona i València entre la policia i grups radicals. Les protestes d’aquests grups han pres un to més encès des del moment en que els mossos d’esquadra han desallotjat l’edifici ocupat fa quatre dies a la Plaça de Catalunya de Barcelona. A partir d’aleshores, els disturbis, les persecucions, les càrregues i les barricades s’han anat desplaçant pels carrers del centre de Barcelona. A València, una unitat dels antidisturbis de la policia nacional espanyola ha carregat contra la capçalera d’una manifestació sense cap avís previ i amb una contundència inusual.

La jornada ha començat amb alguns incidents aïllats entre piquets i treballadors que no feien vaga i que han afectat bàsicament el sector del transport i la distribució. Però la tensió no ha augmentat i ha quedat en pocs incidents sense gravetat.

Ha estat cap a migdia que s’han començat a registrar els primers incidents més importants a Barcelona i a València en les concentracions de piquets que s’hi han fet per causa de la vaga.

A la plaça Universitat de Barcelona és on hi ha hagut els incidents més importants. Hi ha hagut una primera càrrega contra els manifestants convocats a migdia a la plaça de Catalunya que volien baixar per la Rambla. Més tard, a la plaça Universitat hi ha hagut els incidents més greus, quan hi ha anat un grup de manifestants que ha anat trencant mobiliari urbà, llençant pedres i bolcant contenidors al mig del carrer. A la cantonada entre la plaça Universitat i la ronda Sant Antoni, un desconegut ha calat foc a un cotxe de la Guàrdia Urbana aparcat sobre la vorera, que s’ha incendiat completament. Això ha portat els antiavalots dels mossos d’esquadra a actuar a la ronda Sant Antoni, on alguns testimonis han explicat que els policies s’han vist envoltats de manifestants.

A València, també a migdia, hi ha hagut diversos ferits en una càrrega contra piquets al carrer Colom. La policia ha carregat amb molta duresa contra la manifestació dels piquets, segons han descrit testimonis presencials. La duresa amb que ha actuat la policia ha portat a EUPV, presents a la manifestació, a demanar la dimissió de Ricardo Peralta, delegat del govern espanyol a València.

El desallotjament de l’edifici ocupat a la Plaça Catalunya encén els ànims a Barcelona

Cap a les 17.00 els agents dels mossos d’esquadra han desplegat un dispositiu de quinze forgunetes davant del que va ser l’edifici del Banesto, ocupat des del dia 25 de setembre en motiu de la vaga. D’entrada han carregat contra els vaguistes que es concentraven davant de l’edifici i els han dispersat cap a carrers apartats.

Al cap de pocs minuts, els mossos han entrat a l’edifici i n’han desallotjat els ocupants. A partir d’aquest moment ha començat una batalla campal pel centre de Barcelona entre agents de policia i activistes de la vaga.

El Moviment 25 de setembre, responsable de l’ocupació de l’edifici, ha emès un comunicat en què afirma que el jutge va ordenar ‘sobreseïment del cas’ i denuncien que el desallotjament ha estat ‘totalment il·legal’. Han afirmat que els mossos ‘han colpejat violentament’ la gent que hi havia davant de l’edifici.

Des d’aquest moment no han parat els aldarulls pel centre de Barcelona que han estat a punt de fer cancel·lar la manifestació dels sindicats a mig recorregut. Ha estat en aquest moment que la virulència ha estat més gran i els grups radicals han incendiat contenidors i han alçat barricades en una batalla campal contra els mossos d’esquadra que han disparat pilotes de goma i han detingut desenes de joves.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any