Netanyahu demana a Abbas que continuï les converses de pau malgrat la represa de la construcció d’assentaments

  • Abbas havia dit que es retiraria de la negociació si continuaven construint colònies

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.09.2010 - 12:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés de pau al Pròxim Orient viu moments d’incertesa, arran de l’acabament de la moratòria d’Israel en la construcció d’assentaments a les colònies de Cisjordània. No hi ha hagut una altra pròrroga, tal com demanaven els Estats Units, i ara el procés de pau queda en suspens, perquè l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) havia anunciat que abandonaria la negociació si reprenia la construcció d’assentaments. Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha demanat a Abbas, a través d’un comunicat, que continuï les converses de pau malgrat la represa de la construcció de colònies.

El president de l’ANP, Mahmud Abbas, ha demanat una reunió d’urgència amb els ministres d’Afers Estrangers de la Lliga Àrab per a analitzar la situació del procés de pau arran de l’acabament de la moratòria.

Abbas havia dit anteriorment que els palestins dedicarien tots els esforços a arribar un acord de pau amb Israel en el termini d’un any, però va advertir que el pacte passa pel reconeixement de l’estat palestí amb capital a Jerusalem est i amb les fronteres anteriors al 1967, a més de la fi dels assentaments israelians i la fi del bloqueig de la Franja de Gaza. Abbas va fer aquestes declaracions en el marc de la seu de les Nacions Unides, on va concloure: ‘Israel ha d’escollir entre els assentaments i la pau’.

El paper dels EUA

La seu de l’ONU també va ser el marc escollit pel president dels EUA, Barack Obama, per demanar al govern israelià que ampliés la moratòria sobre les construccions d’assentaments a Cisjordània. Obama va dir que la moratòria havia permès una millora de l’ambient per a les converses de pau i que era necessari que es prorrogui per permetre la continuïtat del procés.

Però el govern israelià no ha accedit a la crida d’Obama. Un dels assessors més pròxims al president nord-americà, David Axelrod, ha explicat en una entrevista a la cadena ABC que hi ha negociacions en marxa amb israelians i palestins, amb Hillary Clinton de mitjancera, per evitar el trencament de les converses de pau. Axelrod diu que esperen arribar a un acord immediatament per evitar perdre l’oportunitat històrica de signar la pau entre aquests dos pobles del Pròxim Orient.

Netanyahu demana moderació

Els colons s’han anat aplegant als assentaments, equipats amb tractors, formigoneres i altres materials de construcció i amb la intenció de transmetre al món la represa de la construcció de la colònia i per a celebrar la fi de la moratòria de deu mesos, decretada el novembre de l’any passat per pressions dels EUA. El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha demanat contenció als colons i que evitin provocacions. A més, ha admès la possibilitat que els nous assentaments siguin a una escala menor.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any